KRISTIANSAND: — Dette er et problem som har dukket opp hos oss de siste sommerne, og nå er det her igjen, sier operasjonsleder Arne Arnesen ved Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

De siste dagene har politiet fått flere meldinger om frekke lommetyver på Sørlandet.

Fra baklomma

— De er av utenlandsk opprinnelse og oppsøker helst handlesentra eller travle bygater, sier Arnesen.

Når folk går tett innpå hverandre, klarer tyvene å nappe ut lommeboka av baklommene eller andre steder hvor den er synlig.

— Det er som regel et par av asiatisk utseende som opererer sammen. Den ene forsøker å få oppmerksomhet, mens den andre tar lommeboka, sier Arnesen.

Nordmenn er gjerne mer bevisst på farene for å bli bestjålet på denne måten i utlandet. Og sikrer seg derfor bedre på utenlandsferie. Men her hjemme er det fremdeles mange som lar lommeboka vippe godt synlig over baklomma i buksa.

Det kan straffe seg, og politiet ber deg passe ekstra godt på de nærmeste ukene. Ha gjerne lommeboka i en lomme med glidelås, på innerlomma eller andre steder hvor det ikke er så lett å komme til.

For det er profesjonelle som utfører lommetyveriene.

Etter politiet mening er det godt organiserte gjenger som drar fra by til by når det er mange turister i landsdelen. Og måten tyvene opererer på, gjør det vanskelig for politiet å få tak i dem.

Fra by til by

— Vi ser det samme mønsteret igjen fra år til år. De drar fra by til by, med få timers mellomrom. Så når vi får inn meldingene fra én by, er de gjerne allerede på vei til en annen by, sier Arnesen.

I helgen kom meldingene blant annet fra Kristiansand. Flere som var ute og handlet i det fine været merket plutselig at lommeboka var borte da de skulle betale.

— Det samme skjedde i Arendal et par dager tidligere. Og vi har grunn til å tro at det var de samme som sto bak, sier Arnesen.

Ennå er ingen pågrepet. Men operasjonssentralen i Kristiansand bedt politistasjonene i sørlandsbyene om å være spesielt på vakt mot lommetyvene.

vidar.udjus@fedrelandsvennen.no