KRISTIANSAND: Det går fram av en systemrevisjon av barneverninstitusjonen St. Hansgården som fylkesmannen i Vest-Agder har gjennomført.

Revisjonen ble gjennomført i april i år, og avdekket et klart avvik fra regler og forskrifter.

Hvert eneste barn som innlegges skal ha en individuell vurdering av sin bevegelsesfrihet; altså om de har anledning til å bevege seg utenfor institusjonen, hvor langt de kan gå, og om de kan være ute alene.

— Vi har hatt en generell regel om at alle som blir akuttinnlagt hos oss, måtte være sammen med en voksen ansatt både ute og inne i tre døgn. Dette gjorde vi blant annet for at de skulle bli kjent, sier assisterende leder ved St. Hansgården, Jon Røthe til fvn.no.

Han opplyser at denne generelle regelen er blitt praktisert i minst fire år.

— Dette er et brudd på rettssikkerheten, sier Mats Nyman som er tiltakskoordinator i Buf-etat region sør. Han har som oppgave å påse at de statlige barnevernsinstitusjonene følger opp kritikken fra fylkesmannen, og han sier dette avviket fra forskriftene ikke er bagatellmessig.

Samme dag som fylkesmannen gjennomførte tilsynet, endret institusjonen rutinene slik at de i dag følger forskriftene.

— Nå vurderer vi hvert tilfelle individuellt, og det hender at den vurderingen fører til at barna ikke må være sammen med voksne hele tiden i tre døgn, sier Røthe.

St. Hansgården har plass til sju barn. Disse er i alderen 13 til 18 år.