KRISTIANSAND: I går avsluttet tingretten saken mot de to. De er tiltalt for brannen, samt en rekke andre forhold.

Aktor Jarle Rudi mener at de to har handlet med klart forsett da de tente på skolen.

— Ved å tenne fyr på gardiner og eventuelt brosjyrer, har de to tiltalte sammen startet brannen på Fiskå skole. De gjorde ingen slukningsforsøk, selv om det må ha vært klart for begge at det brant. Jeg mener skyldspørsmålet er oppfylt så det holder, brannen ble startet med forsett, hevdet Rudi i sin prosedyre.

Betinget straff

På bakgrunn av dette la han ned påstand om at den 16 år gamle jenta må dømmes til betinget fengsel i ett år, med en prøvetid på to år forutsatt at hun aksepterer opphold i ett år på institusjon bestemt av barnevernet.

For den 15 år gamle gutten ba aktor om 210 timers samfunnsstraff gjennomført over ni måneder, eller subsidiært syv måneders fengsel.

— Det viktigste er å komme fram til en dom som gjør at dere aldri havner her igjen, sa aktor henvendt til de tiltalte.

De to ungdommene er tiltalt for en rekke forhold, deriblant brannstiftingen, innbrudd, tyveri og hærverk. Skadene har ført til kostnader på om lag 4,5 millioner kroner, det meste på grunn av brannen på Fiskå skole. Aktor ba om at ungdommene dømmes til i fellesskap å dekke hele beløpet.

Krevde frifinnelse

Jentas forsvarer, Børre Eskedahl, la vekt på at 16-åringen har tilstått de fleste forhold i politiavhør og i retten.

— Min klient har erkjent straffskyld for det meste hun er tiltalt for, inkludert innbruddet på Fiskå skole, og det har vært viktig for oppklaring av sakene. Hun har utført innbrudd og ransforsøk for å dekke personlig gjeld, ikke for egen vinning, sa Eskedahl i sin prosedyre.

Han krevde at 16-åringen skulle frifinnes for storbrannen på Fiskå skole, da jenta har trukket sin forklaring fra politiavhør om at hun tente på noen brosjyrer og kastet dem rundt. For de andre forholdene som hun har erkjent, ba han om betinget dom uten vilkår.

— Uansett kan ikke påtenning av noen brosjyrer ha vært årsaken til storbrannen, og det kan ikke ha vært ment at en slik handling skulle få så omfattende konsekvenser, sa advokaten i sin prosedyre.

Guttens forsvarer, Ivar Sveen, krevde full frifinnelse, fordi 15-åringen i retten ikke har erkjent straffskyld. Men da gutten selv har forklart at han har vært med på flere av forholdene han er tiltalt for, ble det også lagt ned påstand om mildest mulig straff. Betinget fengsel, eventuelt med tilsyn i ett år ble foreslått, og gutten selv sa han syntes en tilsynsordning hørtes ut som en god løsning.

Ikke erstatning

Begge forsvarerne ba om at de to ungdommenes handlinger skulle vurderes hver for seg, fordi de ikke skal ha opptrådt samlet. De hevdet også begge at det ikke måtte idømmes erstatningsplikt, fordi ungdommene ikke har inntekt eller formue.

— Målet er å få dem tilbake i samfunnet, og da vil ikke et gjeldsansvar de aldri kan klare å betale være hensiktsmessig, hevdet forsvarerne.

Det er foreløpig uvisst når det faller dom i saken.

mari.helland@fedrelandsvennen.no