LYNGDAL: — Vi regner med at det blir rundt 60 tonn når alt er kommet opp. Vi sender av sted alle skjellene, og først om to år kan vi høste på nytt igjen, sier medeier i Lyngdal Skjell AS, Ragnhild Smesland. Full klaff

Lyngdal Skjell AS, som eies av Smesland, Lyngdal jordbruksskole, Torfinn Fåland og eksportøren Oldermann Havbruk AS, etablerte seg ved Kjerringa i Rosfjorden i juli for tre år siden. Etter planen skulle anlegget ha levert skjellene i fjor, men på grunn av perioder med algegift og dårlig matinnhold i skjellene måtte høstingen utsettes.- Men nå klaffet det, og vi har kjørt for fullt de siste dagene, sier Ragnhild Smesland.Søgne-firmaet Sjøfrakt Sør har den eneste høstemaskinen på Sørlandet, og har hatt fullt opp med å høste inn de rundt 60 tonn blåskjellene.- Går alt på skinner, klarer vi å høste 20 tonn på seks timer, forklarer John Karlsen fra Lyngdal Jordbruksskole mens maskinen går for fullt. Lenkene trekkes opp, og en spesiell maskin river skjellene av og børster dem rene før de går videre på transportbånd. Skjellene havner i sekker som tar 650-700 kilo blåskjell, fraktes deretter inn til fiskemottaket i Agnefest og kjøres så i trailer til blåskjellmottaket i Frankrike.- Det var gjennom kjente at vi kom i kontakt med noen i Oldermann Havbruk, som deretter spurte om vi ville bli med å danne dette selskapet, sier Smesland. Med egeninnsatsen antar Smesland at det er investert rundt en halv million kroner i skjellanlegget. Kjøpte eget mottak

Blåskjellene fra Rosfjorden havner på franske restauranter og i store matvarekjeder. Gjennom kontakten med trønderfirmaet Oldermann Havbruk AS har de lykkes i å få eksportert blåskjellene. Innenlandsmarkedet for blåskjell er nemlig ubetydelig, og de mange produsentene er helt avhengig å komme inn på eksportmarkedet for å kunne overleve.- I 2003 kjøpte vi opp et blåskjellmottak i Frankrike. Firmaet hadde ti års erfaring i det franske markedet og tilgang til de rette kanalene, sier daglig leder Tor Kristian Stevik. Han mener oppkjøpet i Frankrike gjorde det langt lettere å få tilgang til det franske markedet som er gedigent i forhold til norske forhold. I fjor eksporterte firmaet vårt 1500-1700 tonn blåskjell til Frankrike, og i år blir det langt mer, sier Stevik.- Hvor mye de får for blåskjellene fra Lyngdal er ikke helt fastsatt, men trolig vil det bli fem kroner kiloen, sier Stevik. Hvor mye kiloprisen er i pen innpakning i franske matvarekjeder vet Stevik derimot ikke. 20-30 tonn ukentlig

Selskapet Norwegian Shellfish Production (NSP) AS på Forsand i Stavanger er også inne på eksportmarkedet. I årets seks-syv første måneder er det enklere å selge inn blåskjell til utenlandsmarkedet enn i vinterhalvåret.- Da spises det mer, samtidig som de går tomme i egne anlegg, sier Astrid Nerheim i NSP. På denne tiden av året eksporterer firmaet 20-30 tonn ukentlig, men hvor mye de eksporterer på årsbasis vil hun ikke ut med.- Vi har knyttet til oss 10-20 produsenter langs hele kysten som vi kjøper blåskjell av, sier Nerheim.