Morten Gravdal Ødegaard (45) er over gjennomsnittlig interessert i å flytte inn i Kanalbyen. Her får han bistand av Helene Aasen hos Sørmegleren. Morten Gravdal Ødegaard (45) er over gjennomsnittlig interessert i å flytte inn i Kanalbyen. Her får han bistand av Helene Aasen hos Sørmegleren. Foto: Vegard Damsgaard

Synes prisnivået i Kanalbyen virker fornuftig

Prisene for de første 126 leilighetene i Kanalbyen spenner fra 1,6 til 13 millioner, mens over halvparten koster under fem millioner. Distriktsleder i Huseiernes Landsforbund finner prisnivået helt akseptabelt.

Ext_1.jpg Foto: Arkitektkontoret A-lab
Felles_Terrasse_Bygg_C.jpg Foto: Arkitektkontoret A-lab
Promenade.jpg Foto: Arkitektkontoret A-lab
Ext_K_bygg.jpg Foto: Arkitektkontoret A-lab

KRISTIANSAND: Snittpris på i underkant av 60.000 kroner per kvadratmeter mener utbygger er nøkternt, og de får støtte:

— Jeg vil berømme utbygger for å ha et godt sideblikk til hva de konkurrerer med og for å ha lagt seg på et fornuftig prisnivå. Fire-fem millioner tilsvarer omtrent det man får for en gjennomsnittlig enebolig i Kristiansand, så dette synes jeg ikke var skremmende. Jeg synes også arealmiksen er god, sier distriktsleder Espen Solum i Huseiernes Landsforbund til Fædrelandsvennen.

Espen Solum. Foto: Kristin Ellefsen

I løpet av 15 år skal Silokaia utvikles med 700 boliger til anslagsvis 1300 beboere.Det har vært knyttet stor spenning til prisene. Politikerne har gjentatte ganger bedt om at den nye bydelen blir for flere enn de med tynt hår og tykk lommebok.

Den røde ringen viser første byggetrinn med 126 leiligheter. I denne fasen anlegges kanalen fram til kjørebroa nærmest i bildet. Foto: Arkitektkontoret A-lab

Mange under fem millionerProspekt med prisliste er nå klar, og her fremgår det at leilighetene får et stort spenn i størrelser og pris.

55 prosent av boligene i Kanalbyen koster under fem millioner kroner — hvorav 15 prosent under tre millioner og 40 prosent mellom tre og fem millioner.

- Vi har prøvd å legge oss på et nivå vi tror markedet vil like, sier daglig leder Sven Erik Knoph i Kanalbyen.

Snittprisen per kvadratmeter skal være 5000 kroner under Tangen Ytterst og på linje med prosjekter som Q42 og Kjøita.

— Folk er faktisk litt overrasket over at prisene er såpass lave. Dette er ikke subsidierte priser, men det er hyggelige priser. Man ønsker å komme raskt i gang og oppleve suksess med første byggetrinn, noe som er viktig for fortsettelsen, uttaler markedssjef Dag Thomassen fra Sørmegleren.

De to dyreste boligene ligger øverst i bygningen til venstre, det vil si femte og sjette etasje. Foto: Arkitektkontoret A-lab

Den minste leiligheten har 32,7 kvadratmeter bruksareal og koster 1,55 millioner kroner. De to største, i femte og sjette etasje nærmest siloen og Kilden, har prisforlangende 12,95 millioner for 148 kvadratmeter bruksareal.

1100 på liste

Dette tilsvarer 87.600 kroner per kvadratmeter, og er et stykke unna Kristiansand-rekorden.

På Tangen Ytterst kostet de dyreste 95.000 kroner, mens Hansen-Tangen-familiens nybygg ved Strandpromenaden har den foreløpige toppnoteringen med over 110.000 per kvadratmeter.

Tre av leilighetene har egen ilandstigningsbrygge, der man for eksempel kan ta ut kajakken. Foto: Arkitektkontoret A-lab

1100 personer har meldt sin interesse for Kanalbyen, og det neste som skjer er informasjonsmøte i Kilden i slutten av august før salgsstart 1. september. Blant de interesserte er både middelaldrende, godt voksne og turister som kan tenke seg en feriebolig. — Vi skal selge 40 leiligheter i året. Da fyller vi opp, sier Rolf Elieson, leder for nybyggavdelingen hos Sørmegleren.

Kanalbyenskal by på variert arkitektur, offentlig badeplass og fri ferdsel langs kanalen, sjøen og mellom bebyggelsen. Siktlinjene fra Odderøya ut mot Byfjorden blir intakt.

— Området vi gjør inngrep i er på dagens silokai, der det til nå har vært lager, industri og havnevirksomhet, påpeker Sven Erik Knoph.

Byggetomta klargjøres. Flere lagerbygg er revet, mens bygningene mot sjøen ved cruiseskipet rives over ferien. Foto: Reidar Kollstad

Tilfredse politikerePolitikerne har vært svært opptatt av at Kanalbyenikke blir forbeholdt fiffen, men en variert gruppe beboere. De mener utbygger har lyttet.

— I utgangspunktet kunne man alltid ønske seg flere boliger i priskategorien hvor vanlige folk med snittlønn kan bo. Men når de legger seg på et såpass bredt segment blir det mulig med gode, blandede boforhold hvor ikke bare de aller rikeste med store formuer kan kjøpe seg leilighet, sier Mette Gundersen, gruppeleder for Ap.

Mette Gundersen (t.v.) og Grete Kvelland Skaara. Foto: Arkivfoto

Hun peker likevel på at 45 prosent av boligene ikke er for hvermansen å kjøpe, og at det neppe blir mange barnefamilier i Kanalbyen siden de rimelige boligene er små og passer for eneboere.KrFs gruppeleder er heller ikke forskrekket over prisnivået.

— Her er det mulig for folk å få en to eller tre roms leilighet til rundt tre millioner, og når 55 prosent er i prisklassen opp til fem millioner åpner det for at en god del kan klare å kjøpe seg noe der nede, mener Grete Kvelland Skaara.

— Går du bortover Strandpromenaden er prisnivået et helt annet. 60.000 er en høy pris, men Kanalbyen ligger flott til, det skal opparbeides mye infrastruktur og det koster å bygge i dag, anfører hun.

Det arkitektoniske uttrykket blir variert. Ingen av de 11 bygningene skal være like i form og materialer. Foto: Arkitektkontoret A-lab

— Har vært ute og kikket fire ganger- Jeg og kona har kjørt ut på området fire ganger for å se stedet og utsikten, forteller Morten Gravdal Ødegaard (45) til Fædrelandsvennen.

Om et par år er alle barna flyttet hjemmefra, og da passer det å veksle eneboligen på Tømmerstø i Randesund inn i leilighet i byen.

Dette er den ytterste bygningen i første byggetrinn, med Kilden i bakgrunnen. Foto: Arkitektkontoret A-lab

De håper å få tilslag på en tre roms i første etasje med 65 kvadratmeter, til en pris på 3,875 millioner. Ødegaard finner prisen rimeligere enn fryktet. — Tenk å våkne opp, ta en kopp kaffe og sitte og se ut over Byfjorden, sier han.

Prosjektet eies av Kristiansand Havn (50 prosent), J.B. Ugland Eiendom (40 prosent) fra Grimstad og Vedal Utvikling AS (10 prosent) fra Oslo, som innledet samarbeid i 2013.

Når alt er utbygd rundt 2030 vil Kanalbyen ved foten av Odderøya se slik ut. Foto: Arkitektkontoret A-lab

Innflytting til jul 2018Utbygger har inngått avtale om forsikring av prosjektet med Norges Boligbyggelag, noe som betyr at de bare må selge 40 prosent av leilighetene — mot vanligvis 60 prosent - før spaden går i jorda.

Sven Erik Knoph (nærmest) er daglig leder for Kanalbyen. Ved siden av står nybyggsjef Rolf Elieson og markedssjef Dag Thomassen fra Sørmegleren med prospektet, som ligger i store stabler. Foto: Vegard Damsgaard

Samtidig får medlemmer i Sørlandet Boligbyggelag (SBBL)forkjøpsrett ved salgsstart. Den med lengst ansiennitet står først i køen, om ingen bruker forkjøpsretten er det fritt fram for alle andre etter først-til-mølla-prinsippet. — Vi forventer at det blir kamp om noen av de kuleste leilighetene. Men det er mange å ta av, så det tar vi med ro, sier Dag Thomassen.

Med oppstart på senhøsten og to års byggetid er boligene klare for innflytting til jul i 2018. Prosjektet realiseres i åtte byggetrinn, til en byggekostnad på mellom to og tre milliarder kroner. Markedet bestemmer utbyggingstakten.

Vis fakta ↓
Kanalbyen