KRISTIANSAND: — Det er spesielt de som bor veldig lavt som bør være forberedt. Vannet kommer til å gå opp på brygger og trekke inn over land, sier Reidun Holmøy, seksjonsleder ved værvarslinga på Vestlandet.

For strekningen fra Risør til Stad har meteorologene sendt ut et såkalt obs-varsel, som brukes når vannstanden vil stige til unormale høyder. Etter det instituttet kjenner til har ikke vannstanden vært så høy siden januar 2005, da stormen Inga herjet norgeskysten.

— Ekstremværet Oda vil gi ekstremt høy vannstand fra Bergen til Stad. Høyest blir vannstanden fra i kveld, men vannet vil stå høyt i hele dag, skriver informasjonsdirektør Heidi Lippestad.

På Tregde utenfor Mandal, er det ventet at havnivået vil stige til 110 centimeter klokken 16 i ettermiddag. På en normal dag ville havnivået ligget på omkring 60 centimeter. Vannstanden er ventet å holde seg høy ut over natten og i morgen.

— På Sørlandet vil det være høy vannstand, men ikke så ekstremt som det blir nord for Stavanger, understreker Holmøy.

Hun frykter likevel ikke så store ødeleggelser som da Inge herjet for snart to år siden. Årsaken er at det ikke er meldt så sterk vind som under uværet Inga.

— Forrige gang ble naust og brygger slått i stykker fordi vinden var så sterk, sier Holmøy.

Ifølge seksjonslederen er det ventet at vannet vil stige over bryggen i Bergen.