Videohenvisning på slutten av artikkelen

Kristiansand: — I løpet av 2004 har vi fått inn åtte kvinner eller jenter og det er mer enn vi har hatt noen gang. Halvparten av dem er kommet nå i sommer, sier daglig leder for Krisesenteret i Vest-Agder Guri Wold.

Fire av kvinnene som har oppsøkt krisesenteret i 2004 er under 18 år.

— Den yngste jenta var bare 14 år. I disse sakene kopler vi automatisk inn barnevernet, sier Wold som presiserer at mørketallene er store.

— Det er unntakene som kommer til oss. Det fins masse, masse jenter, og gutter, som vi eller andre institusjoner aldri får høre om, sier hun.

Sommeren er høysesong for tvangsgifte. Jentene som henvender seg til krisesenteret frykter at de skal bli tvangsgiftet når de tas med på ferie til hjemlandet som ofte er et muslimsk land.

— De får kanskje beskjed om at de ikke trenger å søke skoleplass til høsten. Nå de så reiser på ferie til hjemlandet dukker plutselig en slektning opp, gjerne en fetter, og jentene får beskjed om at det er bryllup dagen etter, forteller Wold.

Krisesenteret får også telefoner fra norske jenter som lurer på hvor venninnene deres er blitt av.

— De er bekymret fordi venninnen deres ikke kommer hjem fra ferie sammen med foreldrene. Når jentene stiller spørsmål, blir de voksne unnvikende. Til slutt må de bare innse at venninnen aldri kommer tilbake, sier hun.

Kvinner som er over 18 år kommer ofte tilbake til Norge og søker familiegjenforening for sin nye mann.

— De utsettes for et enormt press fra familien. Mange er ikke klar over at de kan nekte, sier Wold.

Banket opp

Familiene jentene kommer fra er strenge og livet er preget av kontroll. Kvinnene blir ofte hentet til og fra jobb og skole. De blir også oppringt for å sjekke at de faktisk er der de har sagt de er.

— Mannlige slektninger har som oppgave å overvåke jentene slik at de ikke gjør noe som kan sette familiens ære på spill. Disse familiene fremstår gjerne som ordentlige familier som utfører sine plikter, sier Wold.

— Foreldregenerasjonen i disse familiene henger igjen i kulturen fra hjemlandet som deres gamle landsmenn har forlatt. De er som norsk-amerikanerne som fortsatt skal gjøre alt på gamlemåten, forteller hun.

Jentene som oppsøker krisesenteret er blitt utsatt for vold og trusler, særlig om utstøtelse av familien.

— De lever under streng kontroll og restriksjoner. Vi hadde en 13 år gammel jente her som ble alvorlig skadet av faren bare fordi hun spurte om hun kunne gå og shoppe. Det er også blitt framsatt drapstrusler mot jentene eller eventuelle kjærester de har, forteller Wold.

Mister alt

Kvinnene som nekter å gifte seg med den familien har utpekt risikerer å miste alt.

— Vi kan egentlig ikke forestille oss dette. Det finnes norske jenter som også bryter med familien, men de har et nettverk. For disse kvinnene er familien det eneste nettverket de har. De er ofte helt hjelpeløse. De har valget mellom å gå på tvers av seg selv eller miste alt, sier Wold

Hun forteller om jenter som aldri har reist alene, som ikke kjenner de sosiale kodene eller har peiling på økonomi.

— De er svært uselvstendige og sårbare og kan lett bli utnyttet av andre igjen. Det er derfor vanskelig å gi dem et skikkelig tilbud her på krisesenteret med den bakgrunnen de har, forteller Wold.

De som oppsøker krisesenteret får tilbud om et trygt sted å være enten på krisesenteret i Kristiansand eller på andre sentre rundt om i landet.

Det var ikke mulig å få intervjue noen av de berørte kvinnene. De er livredde for represalier til tross for total anonymisering.

erlend.friestad@fedrelandsvennen.no

SE REPORTASJEN FRA TV SØR

Du må ha Windows Media Player for å se bildene.Programmet kan hentes hos Microsoft

TVSørs reportasje med bredbånd