FLEKKEFJORD: Det er iverksatt strenge og spesielle hygieniske tiltak for å hindre ytterligere spredning ved Tjøsvågheimen, skriver avisen Agder.

Fylkeslege Kristian Hagestad bekrefter overfor Fædrelandsvennens nettavis at smittetilfellene er rapportert inn.

— Dette er en situasjon vi ikke ønsker å ha, sier Hagestad.

I løpet av noen uker er tre pasienter og en ansatt på den ene sykehjemsavdelingen på Tjørsvågheimen blitt smittet. Disse er tatt under behandling. I tillegg blir alle andre pasienter og personalet sjekket for bakteriesmitte.

– Vi har iverksatt spesielle tiltak for å bli kvitt bakterien. Det går først og fremst på egenhygiene. Dessuten er avdelingen blitt vasket ned, og det foregår stadig mer vasking med sprit enn det som er normalt, informerer Tor Nilsen overfor Agder. Han kjenner ikke årsaken til at bakterien har tatt veien til Tjørsvågheimen.

Overfor Fædrelandsvennens nettavis sier Nilsen at ingen av de fire smittede er blitt sykere enn de var før.

Fylkeslegen har vært involvert i sikkerhets- og hygienetiltakene som er iverksatt, og mener situasjonen så langt er betryggende. Men han vil ikke utelukke at det kan dukke opp flere smittetilfeller etterhvert.

MRSA (methicillin-resistente Staphylococcus aureus) er verstingen av de bakteriene som er motstandsdyktige mot antibiotika. Bakterien trives veldig godt i sykehusmiljø, og opptrer ofte hos pasienter som har gjennomgått operasjoner og som derfor har nedsatt immunforsvar. Hvis sykehuset i tillegg har dårlige hygienerutiner, kan denne bakterien spre seg hurtig. Hvert år dør tusenvis av pasienter verden over som følge av komplikasjoner i forbindelse med MRSA.

— For folk med nedsatt motstandskraft kan smitte av MRSA-bakterien være et problem, sier Hagestad.

Bakterien er kjent for både å sette i gang infeksjoner hos pasientene, og å forsterke infeksjoner som allerede fins. Blant annet lungebetennelse er registert ofte.

— Vi har lite å velge mellom av antibiotika for å kurere MRSA-bakterier, sier Hagestad.

Vest-Agder er det fylket i landet hvor det oftest registreres MRSA-bakterier, og det skyldes den tette kontakten som er med Europa.