KRISTIANSAND: Det vakte stor oppsikt da politiet i juni gjennomførte en rassia i lokalene i Kristiansand sentrum. Organisasjonen BONO som ivaretar kunstnernes interesser uttalte at saken var helt unik.

Nå er tiltalten mot galleristen og medhjelperen på trykkeriet Allkopi klar.

— Særlig skjerpende forhold foreligger blant annet på grunn av skaden som er påført fornærmede og omfanget for øvrig, skriver førstestatsadvokat Edward Dahl i tiltalen der han også tar forbehold om å kreve erstatning for tapene.

-Uforstående

Galleristen sier til NRK at han stiller seg uforstående til tiltalen, og at den er bygget på feil premisser.

Agder Statsadvokatembeter mener de to forsettlig og under særlig skjerpende omstendigheter kopierte verker av de to kjente kunstnerne for salg.

Minst 12 kopier er ifølge tiltalen solgt til en priser mellom 1 200 og 1 800 kroner.

Det dreier seg om 60 kopier som er fremstilt i perioden fra mai 2002 til mai 2004. Dette er nærmere spesifisert i tiltalen.

"Smørbrødliste"

Listen fremstår som en ren "smørbrødliste" over kopiene de to skal ha stått bak.

15 kopier av utsnitt fra plakat til Skalldyrlaugets vårutstilling i Mandal 1994. 8 kopier fra utsnitt av plakat til utstilling i Paris 2002. 6 kopier av utsnitt fra plakat til ukjent utstilling. 3 kopier av utstnitt fra plakat til jubileumsutstilling i Galleri BiZ 2002. 5 kopier fra utsnitt av plakat til utstilling i Buenos Aires. 4 kopier fra utsnitt av plakat til utstilling i Sao Paolo 2002. Videre er det tatt 8 kopier av en Weidemann-plakat med et motiv i blant annet fargene rosa og rødt.

Enkelte av både Weidemanns og Nupens verker er ifølge påtalemyndigheten påført falsk signatur.

Strafferammen for slike brudd på åndsverksloven er inntil tre års fengsel.

Førstestatsadvokat Edward Dahl vil fredag ikke kommentere tiltalen, men det er på det rene at den er svært alvorlig for galleriet og de to tiltalte.

Det kommer også frem at galleristen er tiltalt for skattesvik, brudd på merverdiavgiftsloven og regnskapsloven.