LILLESAND : — Ane Elise stortrives på Justøy Montessoriskole. Hun er kjempefornøyd, og vi som foreldre er veldig fornøyde. Det sier Monica Sjølund Tvedt fra Justøya. Hun er lærer selv, og forteller at valget falt på den lille privatskolen i nærmiljøet først og fremst for at barna i nabolaget skal bli bedre kjent med hverandre. Valget hadde vært å sende datteren til Borkedalen skole i byen.

Justøy Montessoriskole ble opprettet i år 2000, etter at kommunen året før hadde vedtatt å legge ned grendeskolen på øya av økonomiske grunner. Foreldrene aksjonerte og det var et veldig sterkt engasjement for en skole på øya. Det første året var det hjemmeundervisning for barna, og etter et år ble den gamle grendeskolen gjort om til en privat Montessoriskole. Den har i dag 30 elever fra 1. til 6. klasse, og det er flere elever fra byen enn det er fra nærmiljøet på Justøya, forteller rektor Hellen Mosby-Echer. I dag er det en tendens til at foreldre «shopper» skole for barna sine, og velger den skolen de mener er best, sier Kaja Nyberg, som har vært lærer på skolen helt fra begynnelsen. - Nå må vi bevise at vi er bedre enn de andre skolene for å få elever, sier hun.

De fleste barna på Justøya går på Montessoriskolen, men ikke alle foreldre synes valget er enkelt. I 7. klasse må elevene til byen for å gå på skole uansett. Derfor mener noen at det er bedre å begynne i byen med en gang. Lillian Sandnes er i tvil om hva hun skal velge:

— Jeg har hatt en datter på skolen på Justøya. Hun byttet i 3. klasse. Det var så få jenter i klassen hennes, så vi valgte skolen i byen for at hun skulle få flere venninner.

BJØRG BØE