KRISTIANSAND: — Dette viser at regjeringen satser på å legge forholdene til rette for at allmennheten skal få egnede områder til friluftsliv, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide i en pressemelding fra miljøverndepartementet.

Følgende forsvarseiendommer i Vest-Agder vil bli varig sikret til friluftsliv:

På Flekkerøya i Kristiansand vil tre områder som omfatter ca 2000 dekar bli sikret som friluftsområder. Områdene knyttes til forvaltning og skjøtsel av det nye landskapsvernområdet Oksøy-Ryvingen og til drift av skjærgårdsparken i Kristiansand. De aktuelle arealene er Berge/Nesodden, Gråheia og Høyfjell. Dette er allerede mye brukte nærtur- og utfartsområder på Flekkerøy med godt stinett og varierte naturforhold som er vel egnet for turgåing og fritidsfiske, bading og strandaktiviteter.

Ved Kvevika øst for Kristiansand sikres om lag 425 dekar nærturterreng mot Ålefjærfjorden. Her er det badeplass og et fint kupert eikeskogområde.

Videre sikres nærturområder omkring det viktige nasjonale festningsverket Møvik fort i Kristiansand, åtte km sørvest for byen. Ved festningsverkene med det spesielle kanonmuseet er det fine skogarealer og småkuperte høydedrag med utsikt, god adkomst og etablert stinett.

I Mandal kommune sikres Høgevarden på Skjernøy. Dette er et lite areal på to dekar, med en gammel militær kystvakthytte som i dag er et viktig utsiktspunkt og turmål knyttet til etablerte turstier på Skjernøy. Høgevarden ligger nær de store arealene rundt Ystevågen som inngår både i skjærgårdsparken og det nye landskapsvernområdet Oksøy-Ryvingen.

Forsvarsbygg har i samråd med Direktoratet for naturforvaltning og Statskog SF kartlagt i alt 56 eiendommer som Forsvaret ikke lenger har behov for. Av disse anbefales 29 eiendommer beholdt i offentlig eie på grunn av miljøverdier. Også de øvrige 27 eiendommer er vurdert når det gjelder allmenne friluftslivsinteresser i sammenheng med naturverdier og militærhistoriske kulturminner, men disse er ikke klarlagt for frigivelse ennå, og vil bli avklart senere etter nye rutiner for å sikre allmenne interesser.