KRISTIANSAND: I nydelig solskinn ankom hun Kristiansand svømmehall presis klokken 14.00 lørdag, hvor 130 livreddere fra hele Sør-Norge ventet.

På rød løper og akkompagnert av Grim skolemusikkorps spaserte hun inn i hallen, hvor hun ble ønsket velkommen av ordførere, fylkesmann, politimester og arrangementsledelse.

Det er første gang Kristiansand NM arrangerer NM i livredning. Egentlig skulle kronprins Haakon, livredningsselskapets høye beskytter, ha stått for åpningen.

Kronprinsregenten dro i stedet på skitur med kameratene til Nord-Troms i helgen.

Mette-Marit nøyde seg med å klippe over den berømte snora da hun åpnet arrangementet i svømmehallen. Hun hadde heller ingenting å fortelle alle pressefolkene som hadde møtt fram, takket være den kongelige tilstedeværelsen.

— Jeg svarer ikke på spørsmål i dag, men jeg synes alltid det er fint å komme til Kristiansand, særlig når været er så flott sa hun, da hun spaserte ut i solskinnet igjen, etter å ha overvært konkurransene i en snau time i Kristiansand svømmehall.

Allerede tirsdag skal hun i ilden igjen. Da åpner hun nemlig den internasjonale barnefilmfestivalen i Kristiansand. Kronprinsessen har tilbrakt noen dager i byen sammen med sønnen Marius.

Media

Kjetil Faye Lund, stevneleder og leder i Norges livredningsselskap Agder krets, var glad for at kronprinsessen steppet inn da kronprinsen meldte avbud. Kongelig nærvær sørger for ekstra oppmerksomhet rundt et arrangement som vanligvis ikke nevnes i så mange medier.

— Vi er ikke spesielt godt vant med stort presseoppbud på våre konkurranser, sier Faye Lund.

Livrednings-NM har vært arrangert 18 ganger i Norge, men kan ikke regnes for noen stor idrett her i landet.

Det ble konkurrert i en rekke disipliner, både lagkonkurranser og individuelle øvelser.

Jan Oddvar Skisland, Kristiansands ordfører, som ikke visste at det fantes noe som het NM i livredning, ønsket arrangementet velkommen til byen med følgende hilsning:

— Dere kombinerer det nyttige med konkurranse. Barn og unge trenes opp til å redde liv, og får samtidig gleden av å kunne konkurrere. Det er flott, sa Skisland.

På strendene

I Agder er det kun Arendal som har en egen livredningsklubb. De stilte tre unge deltakere på årets NM. Ellers var det med 130 deltakere fra 10 byer i Sør-Norge.

Det ble konkurrert i en rekke disipliner, blant annet redning av dukke, lagsvømming, og hindersvømming.

Stevneleder Faye Lund sier til Fædrelandsvennen at det er et mål å få etablert en egen klubb også i Kristiansand.

— Det er mye positiv oppmerksomhet rundt sikkerhet til sjøs og livredning. Vi håper det skal bli mulig å få i gang en livskraftig klubb også i Kristiansand.

I første omgang kommer det i hvert fall autoriserte livreddere på flere sørlandsstrender i sommer.

— Vi skal ha livreddere ute på populære strender både i Arendal, Grimstad og i Kristiansand de mest hektiske sommerukene. De skal være godt synlige, slik at familier kan føle seg trygge, sier han.