OSLO: For familier med lav inntekt og ett barn økte satsene i kommunale barnehager med 2,6 prosent i snitt fra januar 2004 til januar 2005. I samme periode fikk familier med det høyeste inntektsnivået redusert sine satser med 5,4 prosent.

Det går fram av en rapport SSB har laget på oppdrag fra Barne— og familiedepartementet. Prisene i kommunale og private barnehager er undersøkt i 109 kommuner. SSB har sett på betalingssatsene for familier med tre inntektsnivåer: 250.000 kroner, 375.000 kroner og 500.000 kroner.

Mindre differensiering

– Hovedårsaken til at det blir dyrere for lavinntektsfamilier må ligge i at færre kommuner opererer med inntektsdifferensierte barnehagesatser i år enn i fjor. Det innebærer at flere med lavere inntekter betaler makspris på 2.750 kroner måneden, sier konsulent Frank Haraldsen i SSB til NTB.

At familiene med høyere inntekter slipper billigere unna enn tidligere, skyldes ifølge Haraldsen at de drar nytte av den samme maksprisen på 2.750 kroner ved at de har fått billigere barnehage. I januar i fjor var det 30 kommuner i undersøkelsen som opererte med barnehagesatser som lå over makspris, mot to i årets undersøkelse.

Av de 109 kommunene i utvalget er det 34 som opererer med differensierte barnehagesatser ut fra husholdningens inntekt. 94 kommuner tilbyr friplasser, økonomisk hjelp eller rabatt til foreldre.

Det er ikke grunnlag i SSB-undersøkelsen for å si noe om innføringen av makspris har ført til at færre får friplass, økonomisk hjelp eller rabatt. SSB måler bare forelderbetalingen ved de tre inntektsnivåene.

Private billigere

Det store bildet i undersøkelsen er at barnehagesatsene jevner seg ut, og at private barnehager i snitt er blitt billigere. Snittsatsen for ha ett barn i privat barnehage har på landsbasis gått ned med 7,1 prosentpoeng fra januar 2004 til januar 2005. (©NTB)