TØNSBERG: — SV svekker familien. De har rett og slett ingen familiepolitikk, sier Dagun Eriksen til Fædrelandsvennen.

Stortingsrepresentanten fra Vest-Agder og KrFs første nestleder mener familiepolitikken blir en hovedsak i valgkampen. Og hun mener Kristin Halvorsen og Torbjørn Urfjells parti utgjør en fare for det hun kaller en viktig byggestein i samfunnet.

— Jeg var inne på hjemmesidene til SV og fant ikke ordet familie én gang. Det står om barn og oppvekst og så videre, men ikke noe om familie. Det bekrefter at det er en ideologisk forskjell mellom oss og et sosialistisk parti.

SV-forslag krise

Eriksen mener SVs politikk vil ramme barna.

— Hvis vi svekker familien, vil det gjøre noe med samfunnet. De som blir taperne, er barna.

— Men nettopp SV gikk på landsmøtet i Kristiansand inn for en sterk økning av pappa-permisjonen?

— SVs forslag her er en krise for barnefamilier. Det høres så fint ut når de vil dele permisjonen i tre, der far og mor må ta en tredel hver. Men baksiden av medaljen er at dersom en av dem ikke tar sin del, faller denne bort. Det kan bety opp mot 100.000 i tapt inntekt.

— Men i dagens samfunn er det mange typer familieformer?

— Helt klart. Og vi snakker ikke bare om den tradisjonelle familien med far, mor og to barn. Vår politikk favner også alenemor- og alenefar-familier.

Eriksen beskylder SV for å ville overstyre den enkelte familie.

— De vil bestemme at mor og far skal i jobb raskest mulig, og at barnet skal i barnehage. De ønsker en statsstyrt familie, mens vi står for frihet.

Familiepolitikken har da også vært det sentrale gjennomgangstemaet på helgens landsmøte.

Som svar på generalsekretær Martin Kolbergs mantra «fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen» på Aps landsmøte, lanserte KrF-leder Høybråten «barna, barna, barna» til jublende KrF-delegater. Statsminister og bestefar Bondevik fulgte opp med «barnebarna, barnebarna, barnebarna».

Og Eriksen er lettet over den store samstemmigheten på landsmøtet. Hun mener forskjellen er stor til forrige landsmøte, da Valgerd Svarstad Haugland trakk seg etter intern strid, og Dagfinn Høybråten overtok.

Alvorlig situasjon

— Da var det en helt annen stemning. Situasjonen var veldig spent og alvorlig. Vi hadde hatt et dårlig valg, personkonflikter og så lederskiftet.

Dagrun Eriksen ble selv valgt som partiets nest-øverste tillitsvalgte på forrige landsmøte, og har hatt en stri tørn med det KrF-erne kaller gjenreisningsarbeidet.

— En av hovedkonklusjonene etter det dårlige kommunevalget var at ledelsen måtte mer ut i partiet. Jeg har sammen med andre i ledelsen reist land og strand rundt og forsøkt å bygge opp organisasjonen. Sånn sett er dette landsmøtet en eksamen.

Og Eriksen har for sin del tydeligvis bestått. Lørdag ble hun gjenvalgt som første nestleder ved akklamasjon.

Og hun er ikke fremmed for å tenke lenger opp og frem. Selv om hun ikke liker å snakke om en plass rundt Kongens bord.

Statsråd

— Før har jeg alltid ledd og sagt «Er du gal?» når noen har spurt om det. Nå er jeg mer ydmyk. Men jeg føler at jeg ennå har mer å utrette som nestleder og stortingsrepresentant.

Første store slag blir høstens valg. På landsmøtet har hele partiledelsen forsøkt å avdramatisere dagens dårlige meningsmålinger.

Men Dagrun Eriksen innrømmer at det blir en tøff kamp å forsvare plassen på Løvebakken.

— Vi pleier jo å si at vi ikke bryr oss om meningsmålinger. I alle fall når de ikke går vår vei. Men det er klart jeg er spent på målingene som kommer etter landsmøtet. Og til høsten skal de i alle fall få slåss, de som skal ta mandatet mitt.