Det opplyser kongens livlege, Halfdan Ihlen, til NTB. Ihlen sier det bare vil ta noen få dager før kong Harald igjen vil være «i rute» med sitt opptreningsprogram.

– Allerede mandag skal kongen være på bena, men selvsagt medfører ethvert kirurgisk inngrep under full narkose en viss påkjenning, som innebærer at pasienten blir satt litt tilbake, sier Ihlen.

Årsaken til at kongen på ny ble lagt på operasjonsbordet var at det hadde samlet seg væske rundt hjerteposen etter operasjonen den 1. april.

– Det er ikke uvanlig at dette inntreffer etter slike operasjoner, men søndagens inngrep var ikke noen hjerteoperasjon. Kongen ble ikke lagt i hjerte— og lungemaskin slik tilfellet var den 1. april, men gjennomgikk et helt ordinært kirurgisk inngrep, sier Ihlen.

Ikke uvanlig

Ihlen avslår å si noe om hva som kan være årsaken til væskeansamlingen, men sier det er helt vanlig at denne situasjonen oppstår etter en operasjon av den type kong Harald gjennomgikk for ti dager siden.

– Det viktigste nå er at søndagens inngrep ble meget vellykket, vi har full kontroll med kongens tilstand og regner med å fortsette opptreningen som planlagt, sier livlegen.

Han mener det er for tidlig å si helt sikkert at tidsplanen for opptreningen ikke vil bli noe forskjøvet, men etter det vellykkede inngrepet er det i hvert fall ikke noe som tyder på det.

– Slik vi vurderer situasjonen nå er det ikke holdepunkter for at det skulle oppstå noen komplikasjoner, sier Ihlen.

Byttet hjerteklaff

Hjerteoperasjonen fredag 1. april gikk ut på å bytte ut klaffen mellom hjertet og hovedpulsåren med en hjerteklaff laget av biologisk materiale. Legene flyttet også en blodåre fra leggen til hjertet i en bypass. Inngrepet ble karakterisert som vellykket.

Allerede lørdag etter operasjonen var kongen i gang med trening i samsvar med det planlagte rekonvalesensprogrammet. Tirsdag 5. april opplyste Slottet at formen til kongen stadig ble bedre og at intensivbehandlingen av ham var avsluttet. Kongen hadde da begynt å gå korte turer, og framgangen ble betegnet som meget tilfredsstillende inntil meldingen om et nytt inngrep kom søndag. Det ble dermed en hektisk helg for kongehuset, fredag ble kongen ble bestefar for tredje gang.

Slitasjefeil

Siden 1991 har kong Harald jevnlig gått til legekontroll på grunn av slitasje i hjerteklaffen mellom hovedpulsåren og selve hjertet. Men ikke før i år mente legene det var grunn til å foreta seg noe med slitasjefeilen. I operasjonen 1. april fikk kongen ny hjerteklaff av biologisk materiale, og legene flyttet også ei blodåre fra leggen til hjertet i en bypassoperasjon.

Livlege Ihlen har tidligere anbefalt kongen å skjære ned på arbeidsoppgavene i framtida. Etter den første operasjonen sa Ihlen at kongen vil bli helt frisk.

– Men vi må huske på at han i løpet av ett år har vært gjennom to store operasjoner. I tillegg har kongen nådd en alder da de fleste nordmenn er pensjonister. Kongeparet har hatt en stor arbeidsbelastning, og i samråd med legene har de konkludert med at de vil redusere arbeidsoppgavene noe, sa Ihlen til NTB 2. april.

Etter operasjonen 1. april ble det meldt at kongen skulle være sykmeldt i to måneder. I sykefraværsperioden fungerer kronprins Haakon som regent, slik han gjorde det da kongen var sykemeldt etter kreftoperasjonen i desember 2003.