GRIMSTAD: Retten mener kort og godt at Tjøntveit trolig kommer til å dø i fengsel hvis han blir utlevert til USA. Dette ønsker ikke retten å tillate, og konkluderer dermed med at vilkårene for utlevering ikke er til stede.

20 år i fengsel — Siktede vil i 2010 være en relativt gammel mann, på 74 år. Forventet gjennomsnittlig levealder for siktede varier noe ettersom hvilke kilder det ses hen til, retten legger til grunn at den er på 77 år, skriver tingretten.

Videre argumenterer retten med at amerikanske myndigheter trolig kommer til å illegge Tjøntveit en betydelig straff, som kan strekke seg helt opp til 20 år i fengsel.

I rettens begrunnelse understrekes det også at forholdene Tjøntveit er siktet for, ble begått for over 10 år siden.

Svindlet flyselskap Tjøntveit var siktet for å ha stukket av med 12 millioner dollar i depositum etter en avbrutt leasinavtale med en kinesisk flyselskap i 1998. I by- og lagmannsretten i New York ble han frikjent for forholdet, men ble dømt til å tilbakebetale over 20 millioner dollar i Den føderale retten, skriver Agderposten.

Etter dette flyktet grimstadmannen til Norge.

Sju år etter ba USA om å få Tjøntveit utlevert.

Uenig om alder Under rettsbehandlinen argumenterte påtalemyndigheten for at siktede er amerikansk statsborger, og kan dermed utleveres. I tillegg mente aktor at forholdene ikke er foreldet verken etter amerikansk eller norsk lov. Påtalemyndigheten mente også at Tjøntveits alder ikke er noen hindring for utlevering.

I motsetning til aktor, påpekte Tjøntveits forsvarer at grimstadmannen er norsk statsborger, og at han derfor ikke bør utleveres. Samtidig understreket forsvareren at flere av forholdene hans klient var siktet for, er foreldet. Det ble også lagt vekt på Tjøntveits høye alder, og at han har slitt både med fysisk og psykisk helse.