Oslo (NTB-Kristian Skårdalsmo): Amerikanerne håper å kunne overtale et ikke navngitt europeisk land til å ta imot 15 kinesiske uigurer og to usbekere fra Guantanamo, fastholdt en ikke navngitt amerikansk tjenestemann denne uken overfor avisen Washington Post.

Disse 17 kan ikke vende tilbake til sine hjemland fordi de står i opposisjon til landenes politiske ledere og risikerer å bli forfulgt.

Utenriksdepartementet bekrefter overfor NTB at Norge fikk en forespørsel om å ta imot uigurene i fjor sommer.

– Norge fikk en forespørsel i fjor om bosetting i Norge. Den ble avslått fordi den faller utenfor det norske regelverket, sier informasjonsrådgiver Cathrine Andersen i Utenriksdepartementet til NTB.

– Ikke flyktninger

Andersen understreker videre at Norge tar imot flyktninger for gjenbosetting når beskyttelse ikke kan gis av hjemlandet eller det landet vedkommende oppholder seg i, og UNHCR har vært involvert i å fastslå flyktningstatus. Det var helt uaktuelt for Norge å bosette uigurene fra Guantanamo siden de ikke var flyktninger i henhold til definisjonene fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), fremholder hun.

– Vårt lovverk gjelder gjenbosetting av flyktninger, og det var ingenting som tydet på at disse personene hadde påberopt seg flyktningstatus eller at UNHCR hadde vært involvert i å fastslå en slik status, sier hun.

Uigurene er et etnisk mindretall som holder til i Nordvest-Kina, og kinesiske talsmenn har hevdet at det var flere uigurer blant tilhengerne av terrornettverket al-Qaida som er tatt til fange i Afghanistan. Blant disse fangene skal det også ha vært usbekere.

Forhandler

USA forhandler med minst ti land om hjemsending av fanger fra Guantanamo Bay-leiren og antallet fanger kan gå ned med 410 personer, eller 80 prosent. Hjemsendelsen av fanger skal etter planen skje de neste månedene.

CNN nevner Saudi-Arabia, Jemen og Afghanistan blant landene som skal motta fanger. Flertallet av fangene på Guantanamo kommer fra de tre landene – henholdsvis 129, 107 og 110 fanger. Det er i alt 510 fanger på Guantanamo-basen.

Ifølge avisen Washington Post snakker amerikanerne også med diplomater fra Bahrain, Egypt, Kuwait og Marokko.

Krass kritikk

Adam Ereli fra amerikansk UD understreket samtidig at det ikke kommer på tale å sende hjem alle de 540 fangene som for tiden holdes innesperret i leiren ved den amerikanske marinebasen i Guantanamo sør på Cuba. «Verstingene» vil ikke få dra, framholdt han.

USA har måttet tåle sterk kritikk for sin behandling av fangene i Guantanamo-leiren. Menneskerettsorganisasjonen Amnesty International har beskrevet stedet som «vår tids Gulag», med henvisning til Stalins beryktede fangeleirer i Sovjetunionen. (©NTB)