KRISTIANSAND: Det er ryddet kraftig opp i pensjonsordningene i Helse Sør. Fire av lederne i den femten personer store ledergruppen har aldri hatt pensjonsordning ut over vanlig tjenestepensjon. Ytterligere seks av direktørene har sagt fra seg sin tilleggspensjon. Dette gjelder lederne for Blefjell sykehus, Psykiatrien i Vestfold, Sykehuset Buskerud, Sykehuset i Vestfold og de to viseadministrerende direktørene i Helse Sør som har hatt slike avtaler. Disse har nå pensjonsordninger i Helse Sør, hvor de tidligst kan gå av med full pensjon ved fylte 65 år, samtidig som det årlige pensjonsbeløpet begrenses til cirka 450 000 kroner i året (66 prosent av 12 G), skriver Aftenposten.

Direktør Jan Roger Olsen ved Sørlandet sykehus har fått økt pensjonsalderen fra 62 til 65 år i sin avtale, men avtalen har ingen begrensning i pensjonsgrunnlaget. Direktøren ved Det norske radiumhospitalet har tilsvarende avtale.

I januar i år avdekket Aftenposten at en rekke direktører i Helse Sør hadde pensjonsordninger de fleste statsansatte bare kan drømme om. Dette skapte sterke reaksjoner blant fagfolk, politikere og i Helsedepartementet. Daværende helseminister Dagfinn Høybråten rettet knallhard kritikk mot ledelsen i Helse Sør. Det sittende styret måtte gå, og det nye styret satte umiddelbart administrerende direktør Steinar Stokke på dør.

I juni i år kom staten med nye, strammere retningslinjer for lederes lønnsforhold og pensjoner. Nærings— og handelsminister Børge Brende ville ha slutt på lukrative pensjonsordninger for statens regning. Ingen statsansatte får nå pensjon over 465 000 kroner. Men det gjelder ikke alle helsetoppene i Helse Sør som allerede hadde avtalefestet langt gunstigere pensjonsordninger.

Helse Sør orienterte tirsdag Helsedepartementet om resultatene etter at fungerende administrerende direktør Asbjørn Hofsli har forsøkt å rydde opp.

— Utviklingen har vært positiv. Våre direktører har vist stort ansvar i denne saken. Jeg er godt fornøyd med det samlede resultatet, sier Hofsli.

— Direktørene ved Radiumhospitalet og Sørlandet sykehus beholder sine gunstige pensjonsordninger. Hva synes du om det?

— Jeg tar til etterretning at mine mål om at alle avtalene skulle endres, ikke er innfridd. Jeg vet at styrene har gjort hva de kunne, og det er jeg fornøyd med, understreker Hofsli.

Styret i Helse Sør vedtok i forrige uke at alle nyansettelser skal skje innenfor statens nye retningslinjer.