TVNorge tok saken opp i programmet «Fornemmelse for mord». Artikkelen er blitt klaget inn for Pressens Faglige Utvalg som uttaler:

Klagen gjelder en artikkel i Fædrelandsvennen som omtaler et kommende program på TVNorge. I artikkelen er en 27 år gammel navngitt sønn intervjuet om sin mors død. Sønnen mener moren kan ha blitt drept, selv om saken er henlagt som et selvmord. Klagerne, kvinnens fraskilte ektemann og deres to felles barn, mener avisen har påført barna skade og at familien burde vært kontaktet i forkant av publiseringen.

Fædrelandsvennen avviser klagen, og viser til at foranledningen til artikkelen var at saken ville bli tatt opp igjen i et fjernsynsprogram. Dessuten peker avisen på at lensmannen karakteriserer saken som uforløst, og at det ikke var naturlig å bruke klageren og hans barn som kilder i den innklagede artikkelen.

Pressens Faglige Utvalg viser generelt til Vær Varsom-plakatens punkt 4.9, om at selvmord og selvmordsforsøk som hovedregel ikke skal omtales.

I den konkrete saken viser avisen i sine tilsvar til at bakgrunnen for at den innklagede artikkelen ble laget, var at dødsfallet til klagernes tidligere ektefelle og mor skulle bli gjenstand for et tv-program. Etter utvalgets mening fritar ikke dette Fædrelandsvennen fra et selvstendig presseetisk ansvar. Det er et uomtvistelig faktum at avisen var kjent med at det sannsynligvis dreide seg om et selvmord, selv om tv-programmet ville reise tvil om akkurat det.

Med hensyn til spørsmålet om Fædrelandsvennen har utvist tilstrekkelig saklighet og omtanke, vil utvalget understreke at pressen alltid må veie samfunnets behov for informasjon opp mot den skade publisering kan medføre. Når det gjelder klagens anførsel om at avisen skulle ha kontaktet klagerne før publisering, er utvalget av den mening at det burde vært gjort, ikke nødvendigvis med den hensikt at de skulle være kilder i saken, men ut fra en medmenneskelig tanke om at det er bedre å bli informert i forkant enn å bli presentert for artikkelen uten å være forberedt.

Utvalget viser til Vær Varsom-plakatens punkt 4.1, der det heter: «Legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon».

Fædrelandsvennen har opptrådt kritikkverdig.

Oslo, 22. februar 2005

Odd Isungset,

Hilde Haugsgjerd, John Olav Egeland, Merethe Ekanger,

Ingeborg Moræus Hanssen, Henrik Syse