OSLO: Vestlendingene kan vente seg det beste været, men det blir vinterlig og flott de aller fleste steder i landet denne uka. De store skianleggene har alle godt med snø og flotte forhold i bakkene.– I sum er det Vestlandet sør for Stad som får det beste været. Nord for Bodø blir det snøbyger det meste av tiden. Lenger sør vil høytrykk prege været til å begynne med, før snøbyger kommer inn nord i Sør-Norge ved begynnelsen av helgen, opplyser Meteorologisk institutt i en pressemelding.

I klartekst betyr det at alt ligger til rette for en fantastisk vinterferie for dem som er kommet seg til fjells. Noe nysnø kommer det også på Østlandet de nærmeste dagene, slik at skiføret kan ventes å bli det aller beste.

Meteorologene utroper Vestlandet til vinneren av årets vinterferievær.

– Vestlandet er inne i en god periode: Østavind og mye finvær til langt ut i uka. Alt i alt vinner Vestlandet kampen om det beste vinterferieværet, heter det i pressemeldingen.

Så å si hele Norge tar vinterferie denne uka, og ferierende i fjelltraktene i Sør-Norge kan vente seg lange perioder med pent vær, selv om det blir litt ruskete i Langfjella de første dagene av uka. Fra Jotunheimen og nordover kommer ventes det snøbyger til helgen.

I Nord-Norge, fra Vestfjorden og nordover, er utsiktene til sol og godt vær best i indre strøk. I Nordland, Trøndelag og Møre og Romsdal begynner vinterferieuka bra, med østavind og pent, kaldt vær. Mot helgen kommer imidlertid nordavinden, med snø— og sluddbyger.

Godt med snø

Det vil kanskje overraske noen å lese at det i år er mer snø enn normalt i Norge, selv om det er store variasjoner landsdelene imellom. Hele området fra Hordaland og opp til Troms har mer snø enn normalt, mens sørlige deler av Østlandet har betydelig mindre snø enn vanlig på denne årstiden. Også i Finnmark er det mindre snø enn normalt. Ifølge nettsiden skiinfo.no er snødybden størst i Røldal og Sunnmørsalpene (350 cm), Bjorli (300 cm), Strandafjellet (270 cm) og Oppdal (260 cm).

En sjekk av flere av de store vintersportsstedene i landet, viser at det er godt med snø og fine forhold i bakkene. I Trysilfjellet er alle 27 heiser åpne og 64 kilometer med løyper er preparert. Hemsedal har alle heiser og 34 av 39 bakker åpne. Alt er i sving på Geilo også, med 37 av 39 nedfarter preparert. I Hafjell er alle løyper og heiser åpne, hvilket innebærer en total på 33 kilometer hvor det er mulig å stå på nedoverski.

Norefjell i Buskerud er det eneste større skianlegget NTB sjekket mandag som sliter med snømengden. Der er sju av ti heiser og 13 av 20 nedfarter åpne. Til gjengjeld meldes det om gode føreforhold i bakken.

Også langrennsløypene ligger selvsagt innbydende preparert de aller fleste steder. Og for dem som har mulighet, meldes det fremdeles om ledige hytter og hotellrom i vinterfjellet. (©NTB)