Elgjakta er i full gang over hele Sørlandet. Og de første dyrene er felt. Trolig vil det vise seg at slaktevekta på dyrene blir høyere i år enn tidligere. Årsaken er at elgen legger mer på seg når det er kaldre somre.

Ivar Herfindal ved Institutt for biologi ved NTNU har – i samarbeid med Erling J. Solberg på Norsk institutt for naturforskning (NINA) – studert vegetasjonsindekser fra satellittbilder og klimadata fra værstasjoner.

Hensikten var å se på hvordan klimaet påvirker de årlige variasjonene for slaktevekta på elg, forskjellige steder i Norge.

Konklusjonen er klar: Dårlig sommer gir høy slaktevekt.

Begynner våren tidlig, og fortsetter med en kald og fuktig sommer, får elgen den beste næringen. Dette er viktig for å gjenoppbygge opp kroppsreservene som ble forbrukt om vinteren.

— Dårlig sommer for bonden gir god høst for jegeren, sier Sven Stenbrenden i Norges jeger- og fiskeforbund, med et gammelt ordtak.

Elgen blir ofte noe større i Nord-Norge enn i Sør-Norge. Slaktevekten på en gjennomsnittlig ”åring” (halvannet år gammel kalv) i Agder-fylkene har vært mellom 120 og 130 kilo de siste årene. I Troms har det samme slaktet veid 150 til 160 kilo.

Meteorologiske institutt opplyser på sine nettsider at ”månedstemperaturen for juni var under normalen i hele Sør-Norge. Nord-Norge lå noe over normalen.”