Det sier skolens rektor Hans Åge Gravås til NTB etter at det nye ansettelsesreglementet som kom torsdag, har skapt ny strid rundt skolens holdning til jobbsøkernes livsførsel.

Gravås beskriver ansettelsesprosedyren ved skolen som en dialog mellom skolen og jobbsøkere der man selvsagt også samtaler om etiske spørsmål.

– I vårt verdidokument fremheves ekteskapet som en kristen verdi, men det forhindrer ikke at vi blant våre ansatte har fraskilte, sier Gravås.

Rektoren sier det er helhetsinntrykket som er avgjørende ved ansettelser og det blir feil å si at bestemte forhold ekskluderer en søker.

Studentene ofre

Gravås mener striden rundt ansettelseskriteriene startet med at avisa Fædrelandsvennen offentliggjorde et sovende ansettelsesreglement. Deretter besluttet både avisa og NRK at Gimlekollens studenter ikke ville få praksis hos dem lenger.

– Det er en urimelig konklusjon, sier Gravås som understreker at de 200 som til enhver tid studerer ved skolen har svært forskjellige holdninger til verdispørsmål.

– Hos oss har vi hatt studenter med medlemskap i Human-Etisk Forbund, sier Gravås som anslår at rundt halvparten av studentene er kristne.

Han opplyser at søkningen til skolen er like stor som tidligere og sier han har godt håp om at NRK vil omgjøre sin beslutning om ikke å ta imot praktikanter. Fædrelandsvennens ja/nei-spørsmål som avisa vil ha svar på før de igjen åpner for praktikanter, tar Gravås avstand fra.

Samtidig gir han uttrykk for stor glede over den støtte han mener avisa Klassekampen har gitt Gimlekollen denne vanskelige sommeren.

Misjonssambandet

Det er Norsk Luthersk Misjonssamband som eier Gimlekollen og organisasjonens informasjonssjef Espen Ottosen ga fredag uttrykk for at det nye tilsettingsreglementet ikke åpner for at skolen kan ansette homofile, samboere og fraskilte i stillinger ved skolen.

På spørsmål om det er et problem for Gimlekollen å bli eid av en så konservativ teologisk organisasjon som Misjonssambandet, svarer Gravås at det er styret og ikke eieren som bestemmer slik tilfellet er ved alle høyskoler i Norge.

– I vårt styre er det representanter for studentene, de ansatte og eierne, sier Gravås, men innrømmer samtidig at eierne er i flertall og således har full kontroll om de ønsker.

Tre kriterier

Når en søker blir individuelt vurdert legger vi tre kriterier til grunn, sier rektor Gravås.

Det første er det rent faglige der vi er på linje med alle andre. Det neste er personlig egnethet som gjelder for ansettelser over alt i samfunnet. Det tredje er et verdikrav der vi har vår referanseramme. Her skiller vi oss ut, men det er en del av godkjenningsgrunnlaget for skolen at det skal være slik, sier Gravås.

Han mener det er viktig at det nye tilsettingsreglementet bare krever at søkerne skal ha kjennskap til eiernes verdisyn, ikke nødvendigvis akseptere det.

-------------------------------------------------------------------------------- Alle versjoner av denne saken