KRISTIANSAND: — Jeg tar egentlig ut så lite som mulig i lønn og tenker at det skal være skattemessig gunstig. Det jeg har av overskudd føres over i et personlig holdingselskap som pløyer det rett inn i nye investeringer, sier Herlof T. Herlofsen til Fædrelandsvennen.

Til tross for sin svært unge alder har han på kort tid bygd opp Centrum Motel til å bli en overskuddsbedrift, Thon Hotel Wergeland har rekordbelegg av gjester og sist ute er nettstedet overnatting.no som fungerer som et anbudssted for hotellbooking og har avtaler med de store hotellkjedene.

Kometkarrieren startet allerede som 18-åring med oppkjøp av det som nå har blitt Centrum Motel like ved jernbanestasjonen.

— Ditt nyeste hotell Wergeland skal bære navnet Thon. Noen likheter med eiendomskongen?

— Jeg er full av beundring for det Olav Thon har fått til. Han har bygd seg opp fra ingenting til det han er i dag, sier Herlofsen.

Betalte lånet på ett år

Om Herlofsen er litt forsiktig med parallellen til Olav Thon er han uansett fornøyd med tingene slik de har gått til nå.

— Kjøpet av Centrum Motel gjorde jeg sammen med min bror Kristian mens jeg gikk på Gimle videregående skole. Jeg klarte å stille 66.000 kroner til 66 prosent av aksjene, resten hjalp en velvillig bank med. Jeg så et stort potensial i bygget og mente at det var mulig å drive det rimeligere og bedre enn forrige mann. Allerede vårt første hele driftsår klarte vi å betale alt tilbake til banken, sier Herlofsen.

Hotellgründeren forteller at den forrige eieren på sitt beste år klarte å omsette for 2,1 millioner kroner. Selv regner han med å passere fire millioner kroner og samtidig levere et solid resultat.

— Det er jeg stolt av, sier 22-åringen.

Men det var ikke nok. Så fort driften av Centrum Motel var solid kikket unggutten seg om etter neste prosjekt.

— Jeg hadde kikket på Bondeheimen i et halvt år før det kom til salgs. Da muligheten bød seg i 2003 slo jeg til sammen med min bror Kristian igjen og vi kjøpte 50 prosent hver. Jeg hadde hele tiden ment potensialet var stort, sier Herlofsen.

De to første årene ble det gjort tunge investeringer. Både fasade og rom ble totalerenovert og den gamle frokostsalen ble restaurant Kjesk.

— Plutselig ble det liv i hotellet igjen. Belegget tidligere var helt middelmådig. I år ligger an til å ende med rundt 80 prosent og det vet jeg ingen i byen slår, sier Herlofsen

Nytt nettsted

— Økonomien da?

— Det har blitt en trygg og god bedrift og vi kommer til å levere et solid overskudd i år. Omsetningen regner jeg med vil ende på 6,5 millioner, forteller Herlofsen.

Med et motell og et hotell å drifte skulle man tro at dagene var velfylte for gründeren, men i sommer kom den tredje overnattingsbedriften. Denne gang ble det på internett.

— Nettstedet overnatting.no fungerer slik at man får opp en liste med hoteller i den byen man ønsker å overnatte i og sender en forespørsel til alle på en gang. Hotellene svarer med en pris og informerer om det man eventuelt har spurt om. Det fungerer omtrent som en anbudsrunde og er veldig praktisk. Ideen oppsto faktisk som en følge av et behov jeg selv følte når jeg skulle bestille hoteller. Jeg dessuten at det var gunstig ut fra et hotellperspektiv, sier Herlofsen.

Kanskje ikke rart kjedene hev seg på. Trafikken har heller ikke uteblitt.

— Totalt har vi formidlet hotelldøgn verdt 800.000 kroner til 32 forskjellige hoteller siden starten. Overnatting.no er under konstant utvikling og det neste blir kurs og konferanse, sier Herlofsen svært engasjert.

Har 15 ansatte

22-åringen opplyser at han har 15 ansatte med hel- og deltid og omsetter for godt over 10 millioner kroner.

— Ansvaret tynger?

— Nei, det er så gøy å være med å skape noe. Trygge bedrifter og trygge arbeidsplasser er mer givende enn tyngende, sier Herlofsen.

— Frister det ikke å ta ut mer penger til eget forbruk?

— Nei, jeg ønsker heller å investere i nye ting, svarer Herlofsen.

— Det høres ut som noe nytt er på gang?

— Jeg er alltid interessert i gode konsepter, sier Herlofsen og smiler.

Fortsetter tempoet og suksessen blir Herlof T. Herlofsen trolig å se høyere opp på skattelistene i årene som kommer.

christian.stavik@fvn.no