MANDAL: — Så gode tall tror jeg ikke vi har hatt før. Fra juni til august i år er det ifølge SSB registrert totalt 97 345 gjestedøgn mot 87 825 i fjor. Da snakker vi om overnattinger i alt fra hotell, hytte, sesongcamp, telt/vogn og bobil, der hytteferie øker mest, sier turistsjef i region Mandal, Heidi Sørvig.

Hun er positivt overrasket over sommertallene for regionen. Det er registrert en liten nedgang når det gjelder sesongcamp og hotellovernattinger sammenlignet med i fjor, men ut over det kan turistsjefen konstatere at flere turister har funnet veien til regionen enn tidligere år.

— Dessuten er disse tallene kun hentet fra de største overnattingsaktørene i regionen. For eksempel har vi ikke oversikt over private hytter som leies ut, sier Sørvig.

Likevel kan hun spore disse turistene i andre målinger.

— Blant annet viser tall fra Mandal Parkering at de hadde en økning på fem prosent i juni, to prosent i juli og 24 prosent i august sammenlignet med i fjor. Det betyr at det i august har vært en del turister i byen, der noen er på ferie her, mens andre er på gjennomreise, sier Sørvig.

Også gjestehavna kan skilte med en økning, med cirka 3100 gjestedøgn i år, mot 2700 i fjor.

— Vi har fått tilbakemelding fra handelsstanden i Mandal som merker at det er flere folk i byen etter at gjestehavna ble utvidet og fikk bedre kapasitet. Vi har også fått positive tilbakemeldinger fra båtfolket på dette, sier Sørvig og legger til at også Turistkontoret har hatt økning i antall henvendelser.

I vår- og høsthalvåret er det utenlandstrafikken som dominerer regionen, mens nordmenn, fra Rogaland og også etter hvert Hordaland, er viktige kundegrupper om sommeren.

— Utfordringen vår er å opprettholde kundegrunnlaget vi allerede har. Vi jobber også for en sesongutvidelse. I tillegg skal vi etter jul sette i gang tiltak som retter seg konkret mot hyttefolket. Ønsket vårt er at turistene skal komme også utenom sesongen, og da må vi kunne tilby gode weekend-pakker, sier Heidi Sørvig.

Daglig leder av Sjøsanden Feriesenter AS, Torhild Reme Johnsen, er veldig fornøyd med sommeren.

— Vi har redusert antall campingvogner som står sesongbasert fra 68 til 38. Ikke fordi det ikke er etterspørsel, men fordi vi opplever at antall døgn- og ukesbesøk øker veldig, og vi ønsker å ha plass til også dem. I sommer oppdaget jeg at det var nesten like mye telt som campingvogner i leiren, og det er gledelig. Det er gøy å drive camping når vi er tilbake til det camping dreier seg om, nemlig telt- og bobillivet, sier Johnsen.

I sommer bodde 800-1000 gjester på campen per døgn.

— Vi har sett en økning i antall familier som vil bo i telt i ferien i år, og i årene som kommer tror jeg at vi vil se mer av dette. Vi hadde vurdert å stenge av hele kjøkkenet på campen, men nå må vi i stedet tenke på å ruste det opp, sier Johnsen.

hanne.christine.boro@fvn.no