BYGLAND: I grendehuset på Ose lukter det poteter, komper og deodorant fra strevsomme byglandskvinner. De skreller 600 kilo poteter for å lage tusen komper til matmarknaden på Ose denne helgen. For mange av dem er det tiende året de lager komper her. Innimellom praten, latteren og skrapingen fra potetskrellerne, støyer det fra vaskemaskinsentrifugen i bakgrunnen. Når sentrifugen stopper, stapper Ingebjørg Haugstad Lidtveit en stor tøybylt ned i sentrifugen. Det er ikke klær de sentrifugerer, men potetbiter innpakket i klede.Det er mye væske i potetene som brukes til å lage komper av. Denne væsken må ut. Enkelt og greit å presse ut for hånd når kompene lages hjemme til en familie på fire. Atskillig vanskeligere når kompene skal tilbys et publikum på 4000 mennesker. Komper, blodmat og suppe

De snakket om det i forfjor, de prøvde det ut i fjor, og i år er sentrifugen blitt et viktig element når sjefskokke Solveig Ose og de mer enn 30 kompearbeiderne setter i gang produksjonen.Kvinnene har fått enda mer maskinhjelp i år. Den svære kjøttkverna som mannfolkene i Austad sokn bruker til å male opp elgkjøtt, passer glimrende når potetbitene skal males opp til kompedeig.— Likevel må ingen tro annet enn at dette er skikkelig kjemmelagede komper, forsikrer Solveig Ose. Ved kjøkkenbenken skifter kvinnene på å skjære opp baconbiter som skal puttes inn i de etter hvert så berømte Ose-kompene.Blodmat, setesdalssuppe, spekemat og rømmegraut kan også matlaget by på fra kjøkkenet i grendehuset denne helgen. 70 selgere

Turistvertene Signe Røinås og Julia Stray ved gamle ærverdige Ose Turistheim kan også by på mengder av mat og drikke. I år har de satt opp et partytelt ved siden av uteplattingen, om værgudene skulle slå seg vrange. Evind Sordal og hans Storstoga kafé har også vannhull både utvendig og innvendig. Ved Ose Ullvare steiker Annemor Sundbø brød så svetten hagler. Nærmere 70 selgere av alt som har med mattradisjon å gjøre, samt snurrepiperier og antikviteter, innfant seg allerede fredag morgen.Dans og konsert på grendehuset blir det selvsagt denne helgen også. Matmarknaden fortsetter til langt utpå søndag. johs.bjorkeli@fedrelandsvennen.no