KVINESDAL: — Selvsagt er det hyggelig, sier kjøpmann Jan Aage Nilsen, som sammen med broren Rolf driver matvarebutikken i Liknes sentrum.Vest-Agder Bygdekvinnelag har nemlig kåret butikken til den beste i fylket på lokalprodusert mat. Lørdag finner overrekkelsen av utmerkelsen sted i forbindelse med Utvandrerfestivalen. Nico mat skal kjempe i landsfinalen sammen med 13 andre fylkesfinalister under matfestivalen i Ålesund 25. august.- Vi har egen produksjon av alle kjøttvarer, noe som nok er det mest spesielle med oss. Vi henter all slakt fra Stavanger, og tilbereder kjøttvarene hos oss fra bunnen av. I tillegg til vårt eget pølsemakeri, lager vi for eksempel ribbe, pinnekjøtt og fenalår fra bunnen av hos oss. Det er det nok ikke så mange som gjør, sier kjøpmannen selv.I tillegg til pølsemakeriet benytter han seg av den lokale bakeren og selger særlig stort av det særegne Grisla-brødet, som er kjent ut over Kvinesdals grenser. - Syltetøy får vi fra Sirdal, pizza og pitaen får vi fra Lyngdal, krydder, oljer og urter fra Gullestad gård i Kvinesdal, hellekaker og lefser fra Flekkefjord og poteter, jordbær og diverse grønnsaker fra Kvinesdal, forklarer Nilsen.Det at han ikke er tilknyttet noen av de store matvarekjedene, gjør at han har større frihet til å velge ut hvilke varer han skal føre.- Det er kundene som ut fra hva de vil ha, bestemmer hva vi skal selge i butikken. Jeg tror disse gamle spesialforretningene fra 1970-tallet vil komme tilbake. Vi lager produktene våre ut fra kvaliteten, så får prisen komme deretter. De store matvarekjedene lar prisen styre, mener kjøpmann Jan Aage Nilsen.Inkludert kafédrift, pølsemakeri, dagligvarebutikk og utleievirksomhet, er det i overkant av 20 årsverk under Nico-senteret.Driften av dagligvarebutikken i Kvinesdal er i tråd med det leder Gerd Heddeland i Vest-Agder bygdekvinnelag liker.- Her tas det vare på tradisjonsmat. Det at man benytter lokalprodusert mat gjør også at man ivaretar lokale og også i stor grad kvinnelige arbeidsplasser. Det tar vare på bygda, sier Heddeland.Det er Norges Bygdekvinnelag som har satt i gang den konkurransen. Lokallagene har trålet sine områder og forsøkt å finne verdige kandidater.I Vest-Agder var det bare to som var med i vurderingen.- Det viser at butikkene generelt er for dårlig til å ta i bruk lokalprodusert mat, sier Heddeland.I Aust-Agder er det Joker Kjelleren på Birkeland som er best på lokalproduset mat.tom.arild.stole@fedrelandsvennen.no