Kristiansand: — Hodne Eiendom AS, som i praksis består av eiendommen som huser Hotel Norge og den tilstøtende Tollbodgaten 6 i Kristiansand, samt hotelleiendommen til Victoria i Stavanger, selges til SpareBank 1 SR-Bank. I neste omgang lager så banken et «folkeaksjeselskap» hvor andeler á 100.000 kroner tilbys bedrifter og privatpersoner. Det forteller direktør Øystein Lund ved Hotel Norge i Kristiansand.

I 2001 kjøpte stavangermannen Rolf Hodne hotellet av Roald Reme, Helge Reme og selvsamme Øystein Lund. Hodne skilte straks eiendom og drift. Mens eiendommen altså ble liggende i Hodne Eiendom AS, endte driften i Hodne Holding AS sammen med driften av Hotel Victoria i Stavanger.

Frigjør kapital

Nå frigjør Rolf Hodne atskillig kapital gjennom denne syndikeringen, som er tilrettelagt av SpareBank 1-eide First Securities.

— Men han skal fremdeles eie ti prosent av Hodne Eiendom AS. Og ikke minst: Hodne Holding AS har garantert for leieinntektene i eiendomsselskapet for en periode på 11 år, med mulighet for forlengelse i ti år til. For oss i Kristiansand er dette utelukkende positivt: Leiegarantien gir et ytterligere element av langsiktighet, stabilitet og forutsigbarhet. Hodne Holding, som eier driften her med sine 130 ansatte, styrkes finansielt. Dessuten får lokale enkeltpersoner og bedrifter anledning til å kjøpe en bit av hotellet vårt. Det vil styrke relasjonene til marked og kunder, refererer Øystein Lund en analyse han har hatt kort tid til å gjennomføre.

Han har selskap av Sjur Eftevaag, som er leder for SpareBank 1 SR-Banks aktiviteter innen bedriftsmarkedet på Agder.

— Det ligger ikke an til videre eiendomsoppkjøp i regi av Hodne Eiendom AS. Det blir å holde seg til de tre eiendommene som ligger i selskapet i dag. SpareBank 1 SR-Bank har gjennomført flere tilsvarende syndikeringer i Stavanger og erfaringene viser at interessen er stor, beretter Eftevaag.

Ikke ferdig

— Er det ikke sånn at tilretteleggerne gjerne tar ut gevinstpotensialet i slike «folkeaksjeselskaper» basert på næringseiendommer?

— Jeg har ikke detaljene i dette prosjektet, for prospektet er ikke ferdig utarbeidet. Følgelig kan jeg heller ikke si hva eiendommene er verdsatt til i dag. Men jeg vet at det ligger an til en avkastning over dagens bankrente. Og så er spørsmålet hva hotelleiendommene kan selges for om x antall år, repliserer Sjur Eftevaag.

Øystein Lund benytter ellers anledningen til å fortelle om fjorårsregnskapet, som viser bemerkelsesverdig fremgang. Omsetningen steg med 18 prosent og resultatet ble forbedret med over fem millioner kroner. Omsider er det tradisjonelt så lønnsomme hotellet tilbake i sorte tall.

«Gladkjøkkenet»

— Hm. Det kan nok ha ligget enkelte elementer av konsern-skatteplanlegging i de senere års regnskapstall, antyder Lund om den saken.

Fremgangen i fjor forklarer han særlig med god økning i belegget på værelsene og høyere matsalg. Og så er han synlig stolt av «gladkjøkkenet,» som er et tilbud til folk som vil lære kokkelering under betryggende, faglig oppsikt og i en sosial ramme.

— Hva har introduksjonen av alkohol betydd for Hotel Norge?

— Positivt er det i alle tilfeller, men som årsak til fremgangen har det ikke hatt all verdens å si.