FREDRIKSTAD: Kilden for smitten er ikke kjent.I tillegg er sju personer alvorlig syke hvorav tilstanden for to er forholdsvis ustabil, ifølge kommuneoverlege Engstrand. Til sammen 24 mennesker er smittet av legionella. Det ble opplyst på en pressekonferanse ved Sykehuset Østfold i Fredrikstad mandag ettermiddag.

Overbelastet sykehus

I tillegg er 50 personer lagt inn på sykehuset med lungebetennelse eller mistanke om det. Epidemien har tatt alle tilgjengelige ressurser fra sykehuset som også har sett seg nødt til å avlyse en rekke planlagte operasjoner.

– Det er stor pågang og vi evner ikke å opprettholde tilbudet som akuttsykehus her i Fredrikstad. Vi har tatt kontakt med andre sykehus i Helse Øst for hjelp, sier sykehusdirektør Ulf Ljungblad.

Alle de smittede er fra Sarpsborg— og Fredrikstad-området.

Leter etter kilden

Smittekilden var inntil mandag ettermiddag ukjent. Legionella smitter ikke mellom mennesker, og spesielt rettes innsatsen mot kjøletårn i området hvor smitten kan ha oppstått.

– Den viktigste oppgaven nå er å finne kilden. Det er et møysommelig arbeid. Erfaringer både fra Norge og andre tilsier at dette arbeidet kan ta lang tid, sier kommuneoverlege Svein Rønsen.

Kristi Himmelfart

Inkubasjonstiden for legionella er omtrent ti dager. Beredskapsteamet tror derfor at mange er blitt smittet i tiden rundt Kristi himmelfartsdag. Et stort apparat er satt sving for å kartlegge hvor de som er syke har beveget seg.

Samtlige eiere av kjøletårn i Fredrikstad og Sarpsborg ble mandag kontaktet av beredskapsledelsen som vil be om inspeksjon og dokumentasjon om at tårnene er fullstendig trygge. Kan ikke slike opplysninger dokumenteres, varslet kommunelegen umiddelbar stenging av tårnene. (©NTB)