BYKLE HOVDENDet var bokslipp på Hovden Fjellstoge i går. Boka «Underet i Breive. Pilegrimsvandring til Røldal for 400 år sidan», heter den praktfullt illustrerte fortellingen. Bildekunstner Egil Torin Næsheim har laget 14 akvareller i mollstemte farger. Skribent Bjarne Tveiten fra Bykle — kjent også som bokanmelder i Fædrelandsvennen - står for teksten i den vesle vakre boka på 37 sider.Boka åpner med historiske fakta om pilegrimsvandringene fra eldgammel tid, til i dag. SOGA OM SIGRID.

Deretter dikter Tveiten soga om vesle Sigrid, som ødelegger seg på gården heime på Breive på 1600-tallet en gang. Den gang var pilegrimsvandringene mellom Bykle og Røldal noe mange setesdøler la ut på, både som botsgang og for å søke hjelp etter sykdom og skader. Krusifikset i Røldal kirke svettet. Det hadde legende egenskaper. Fortvilet over lammelsen Sigrid fikk i leggen etter det stygge fallet i ura heime på Breive, legger foreldrene i vei fra Breive, via Sloaros og Haukeliseter til Røldal. Det legende krusifikset er deres siste håp. Tveiten skildrer historien i korte setninger, som meislet i stein:«Sigrid rører på seg att, ynkar litt. Lyden riv Salmund tilbake til notida, til Røldal Stavkyrkje. Han klappar henne varleg på kinnet, kviskrar - og jentebarnet roar seg att. Det nærmar seg midnatt. Vil krusifikset sveitte denne jonsoknatta?» TETT SAMARBEID.

Bjarne Tveiten og Egil Torin Næsheim har samarbeidet tett siden de laget et kartbilde over Bykles historie for Hovden Fjellstoge for et par år siden. Dette var bildet som inspirerte både dem og Bjørnar Mørenskog ved Hovden Fjellstoge til å arbeide seg bakover i Bykles kulturhistorie. De tre karene skjønner hverandre.- Sammen er vi dynamitt, sa en fornøyd Egil Torin Næsheim til Fædrelandsvennen før boklanseringen.- Håret reiste seg på armene mine da jeg så de første utkastene til Egil. Det var akkurat slik jeg hadde tenkt meg at Sigrid, foreldrene hennes og den gamle mannen i Røldal stavkirke så ut, forteller Tveiten. Han er lykkelig over å kunne bruke alle sine lokalhistoriske kunnskaper i et samarbeid med en bildekunstner han setter så høyt. LYKTES.

Næsheim forteller at det var en lang prosess å finne de rette troverdige skikkelsene, men føler at han lyktes godt.Det har han, som der Røldal kirke i et gullaktig lys, omgitt av skygge og en lut hest, med Sigrid på ryggen, og svarte stygge ravner kretsende over dem - det inneholder både død og håp. Det ender med et under i Breive. Til sommeren blir det igjen arrangert pilegrimsvandring mellom Bykle og Røldal. Det gleder mange, også Birte Løvåsen, prest og pilegrim, som har skrevet etterordet i boka.Boka anbefales.Tekst: Johs. Bjørkeli johs.bjorkeli@fvn.no - 90 06 47 70