Hankø (NTB):Fødselen skjedde i sommerhuset på Bloksberg på Hankø.

Kongen og dronningen kom med gledesbudskapet i en pressemelding klokken 14 fredag.

– Fødselen fant sted på Bloksberg, Hankø ved hjemmefødsel som forløp normalt. Alt befinner seg vel med mor og barn. Den nyfødte veide 3.760 gram og er 52 cm lang, heter det i pressemeldingen.

Kronprins Haakon har allerede meddelt stortingspresidenten at jenta skal hete Leah Isadora Behn.

Märtha og Ari har ikke planlagt noen pressekonferanse i forbindelse med fødselen, opplyser Slottet.

– Det har hele tiden vært klart at det ikke kommer til å bli så mye oppmerksomhet rundt denne fødselen som den forrige fødselen til paret, sier fungerende informasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet til NTB.

Nummer fem i arverekken

Den lille jenta som ble født fredag morgen, blir nummer fem i arverekken til den norske trone. Men hun vil som sin storesøster Maud Angelica få sin fars etternavn og ingen kongelig tittel.

Forrige gang prinsesse Märtha Louise fødte, skjedde dette på Rikshospitalet. Hun fødte da på en tirsdag kveld, og dro hjem lørdag formiddag. Svigerinnen kronprinsesse Mette-Marit valgte overraskende å dra hjem til Skaugum bare noen timer etter fødselen.

Maud Angelica veide 3.516 gram da hun ble født og ble av sin far beskrevet som «en strålende gyllen halvmeter». Fødselen varte i 14 timer, og prinsessen fikk ingen annen form for smertestillende midler enn akupunktur.

Uten besteforeldrene

De nybakte besteforeldrene klarte ved Märthas første fødsel ikke å holde seg unna, og kom på «hemmelig» besøk til sin datter og sitt første barnebarn allerede samme kveld som fødselen fant sted.

Denne gangen blir det ikke noe besøk fra kongefamilien på fødselsdagen. Dronning Sonja kommer hjem fra begravelsen til pave Johannes Paul II fredag kveld. Siden kong Harald nå er sykmeldt etter hjerteoperasjonen, er det usikkert når han får anledning til å gå på barselbesøk. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er i London får å delta i bryllupet til prins Charles og Camilla Parker Bowles, og kan derfor heller ikke komme på visitt med det første.

Fredag 29. april fyller Maud Angelica to år. Dermed blir det omtrent samme aldersforskjell mellom henne og lillesøster som det er mellom Märtha og Haakon.

I fin form

Prinsesse Märtha Louise har tilsynelatende vært i god form under hele svangerskapet. Men oppholdet i USA ble av kortere varighet enn ventet. Mens ektemannen Ari Behn ble igjen i New York for å skrive, har prinsessen i vinter fartet land og strand rundt her hjemme for å markedsføre sin barnebok «Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet» med høytlesing og signering. Boka har blitt en bestselger og er allerede trykket i 30.000 eksemplarer.

Da Maud Angelica ble født for to år siden, bodde familien i Professor Dahls gate i Oslo sentrum. Da den vesle jenta var vel et halvt år gammel, flyttet de til Lommedalen i Bærum, der de for tiden er i full gang med ombygging og utvidelse av boligen som nå skal huse en familie på fire.

Travle tider

Kongefamilien har en travel vår i vente. Først er det kongelig bryllup i England på lørdag, deretter reiser kronprins Haakon på offisielt besøk til Japan i midten av april. Et par tre uker senere kommer det japanske keiserparet på statsbesøk til Norge.

Deretter går det slag i slag med arrangementer i forbindelse med 2005-markeringen, så det blir neppe mye tid til å pleie omgang med alle barnebarna før i juli når hele den kongelige familien har sommerferie og tid til å dyrke sine private interesser.

Ap-leder Jens Stoltenberg sender sine gratulasjoner til foreldrene og besteforeldrene i forbindelse med fødselen av prinsesse Märtha Louise og Ari Behns andre barn. – En stor og hyggelig begivenhet. Jeg gratulerer foreldrene og jeg gratulerer kongen og dronningen som igjen er blitt besteforeldre, sier Arbeiderpartiets leder og statsministerkandidat Jens Stoltenberg til NTB.

Stoltenberg fikk vite om fødselen og barnets navn, Leah Isadora, i lunsjpausen under Ap-landsmøtet fredag. På vei inn til ettermiddagsøkten sa han at han synes Märtha Louise og Ari Behn har valgt «et flott og spennende navn».

Landsmøtets ettermiddagsøkt ble åpnet av Jørgen Kosmo. Kosmo høstet spontan applaus da han kunne fortelle landsmøtet at han – i egenskap av å være stortingspresident – hadde fått et brev fra kronprinsregent Haakon, der det het som følger: «Det er med stor glede jeg kan meddele at min søster, kronprinsesse Märtha Louise og min svoger, Ari Behn, har fått en datter. Barnet skal hete Leah Isadora Behn.

(©NTB)