KRISTIANSAND: 18-åringen er siktet for drapsforsøk etter at han stakk ned en 28 år gammel mann i Apotekerbrotet i Mandal sentrum i 02-tiden natt til søndag. Knivstikkingen skjedde bare et par hundre meter unna stedet der en 17-åring ble knivstukket to ganger i ryggen en time tidligere.

— Det var bråk i forkant av hendelsene der min klients venner var involvert. Han ble dratt med. Han har ikke vært en av hovedpersonene i bråket, men skulle hjelpe vennene, sier 18-åringens forsvarer Sveinung Johnsen til fvn.no.

Vennesla-mannen erkjente ikke straffskyld i Kristiansand tingrett mandag, men erkjente de faktiske forhold rundt begge hendelsene. Han innrømmet å ha brukt egen kniv til å stikke både 28-åringen og 17-åringen. Kniven er beslaglagt av politiet.

Uenig i siktelsen

— Han er uenig i siktelsen fordi han mener han ikke forsøkte å ta livet av noen og heller ikke ville skade noen, sier Johnsen.

Foranledningen til knivstikkingen var ifølge politiet et slagsmål mellom en gjeng fra Vennesla og ungdom fra Mandal. De hadde hatt et sammenstøt tidligere på kvelden før de igjen braket sammen. Da hadde 28-åringen kommet mellom.

— Vi kjenner ikke helt hans rolle, men han er en bekjent av Mandals-ungdommen som var innblandet, sier politistasjonssjef Nils Olaf Holbek ved Mandal politistasjon.

Ifølge forsvarer Johnsen er det uklart hvordan krangelen oppsto.

— Min klient har forklart at det kort og godt ble bråk, sier han.

Tre løslatt

Tre gutter på 16, 17 og 17 år fra Vennesla ble søndag også pågrepet for knivstikkingen. Disse ble løslatt mandag ettermiddag da politiet ikke fant grunn for å holde dem varetektsfengslet.

— Vi kan ikke med skjellig grunn si at disse har vært så delaktige i knivstikkingen at de kan holdes fengslet, opplyser politiadvokat Hilde Sakariassen.

28-åringen ble søndag kveld operert for skader i brystet ved Ullevål universitetssykehus i Oslo. Tilstanden er mandag ettermiddag livstruende, men stabil, opplyser sykehuset til fvn.no. Han er til behandling ved sykehusets intensivavdeling.

- Dypt ulykkelig

Ifølge Johnsen var Vennesla-gjengen i Mandal for å delta på Skalldyrfestivalen.

— Min klient er dypt ulykkelig for det som har skjedd. Han hadde ikke med kniven til Mandal med den hensikt å havne i bråk. Det er helt klart, sier Johnsen.

18-åringen ble mandag fengslet med brev- og besøksforbud de to første ukene. Forbudet kan bli opphevet etter at to sentrale vitner har forklart seg i saken.

— Disse vitneavhørene er i gang. Brev- og besøksforbudet kan dermed i praksis bli opphevet i morgen, sier Sakariassen.