Alt regnet de siste ukene, ja, de siste månedene, er godt for en ting. Det har endelig lokket frem kantarellen, denne gyllengule smaksbomben, fra sine gjemmer nede i skogsbunnen. Har du øynene med deg neste gang du er ute på skogstur, får du kanskje øye på den der den smyger seg opp mellom blader, småkvist og mose. Den best kjente

Kantarellen (Cantharellus cibarius) er sannsynligvis den best kjente av de ville matsoppene våre. Den er lett gjenkjennelig, har ingen giftige dobbeltgjengere og er sjelden hardt angrepet av insekter. Er du ekstra heldig, vet du allerede om en kantarelltue. For denne soppen er nemlig spesielt velvillig når det gjelder innsanking: den dukker ofte opp på de samme stedene år etter år. Intens aroma

Men viktigst er dens utrolige lukt og smak. En liten panne kantarell fyller huset med delikate aromaer og en forventning om en godbit utenom det vanlige. Skogsopp generelt og kantarell spesielt, har en av disse naturlig kraftige smakene som bare trenger de enkleste grep for å sette en eksEksklusiv smak på måltidet. På samme måte som med ingredienser som oliven og hvitløk setter den sitt preg på enhver rett den deltar i. Den kan gjerne spille hovedrollen i måltidet, for eksempel i en kremet pastarett eller en omelett, men som regel finner man bare nok til at den blir en smakfull kontrast til et godt kjøtt— eller fiskestykke. Også til fisk

.Mange har lett for å glemme at sopp kan være et fantastisk tilbehør til fisk. Toppkokker som Eivind Hellstrøm og Marco Pierre White bruker kantarell til såpass ulike fiskeslag som breiflabb, torsk og havbrasme. Dessuten er kombinasjonen kantarell og skjell uovertruffen.Men du trenger ikke ha stjerner i Michelinguiden for å ha glede av kantarellen. Så lenge du behandler den med behørig respekt (la den for all del ikke ligge og svette i plastpose!), både i skogen og på kjøkkenet, vil den gi deg noen av de mest tilfredstillende stundene du kommer til å få på kjøkkenet og rundt spisebordet i sommer.