ARENDAL: Pasienten døde like etter en operasjon, skriver Agderposten i dag.

Mannen, som tilhørte trossamfunnet Jehovas vitner, ble innlagt på sykehuset med alvorlig blødning. Selv om legen informerte om risikoen ved å operere uten blodoverføring takket han nei til å motta blod. Pasientens liv stod ikke til å redde.

Også i 2005 hadde sykehuset en lignende episode.

Følger Bibelen Jehovas vitner mener at det er galt å gi og ta imot blodoverføring, og begrunner det blant annet med følgende bibelvers:

"Den hellige ånd og vi har besluttet ikke å legge noen annen byrde på dere enn disse helt nødvendige tingene, at dere holder dere borte fra kjøtt som er ofret til avgudene, fra blod, fra kjøtt av kvalte dyr og fra utukt. Om dere passer dere for slikt, vil det gå dere godt. Lev vel." (Apostlenes gjerninger 15:28-29)

Har rett til å takke nei Leder for medisinsk avdeling ved sykehuset, Geir Rørbakken, sier ifølge Agderposten at det er tungt å se pasienter dø uten å kunne yte det sykehuset mener er den beste medisinske hjelpen.

— Juridisk sett er det "enkelt". Retten til å takke nei til blod står beskrevet i Pasientrettighetsloven, sier han.

— Plikten og lysten til å hjelpe sitter dypt i helsepersonell. Oppgaven vår er å redde liv. Vi ga ikke blod, selv om det var det riktige utfra våre vurderinger. Det viser at vi tar pasientenes overbevisning til etterretning, uten at vi helt forstår det, sier Rørbakken til Agderposten.

Fylkeslege Anne Sofie Syvertsen har vurdert saken, og har kommet frem til at sykehuset har handlet korrekt.

Vanlig i menigheten Eldste i Jehovas vitner i Grimstad, Helge Jørgensen, sier til avisen at menighetens medlemmer alltid sier ifra om at de ikke vil ha blod når de havner på sykehus.

— For oss er dette bibelsk begrunnet. Jeg er selv hjerteoperert, og ga beskjed på sykehuset om at jeg ikke ville ha blod, forteller han.

— Vi kan sette livet til fordi vi helt bestemt vet at det skal være en oppstandelse. Den skal vi være med på, og vi forsøker derfor å leve bibeltro, sier Jørgensen.