MANDAL: – Kjempebra. Hadde den kommet da vi begynte i 1. klasse, ville vi ha søkt med en gang, sier Farsunds-guttene og MK-spillerne Terje Reinertsen og Esben Ertzeid. Begge er overbevist om at tilbudet vil bety mye for rekrutteringen til MK.

Håper på full klasse

Rektor Helga K. Ahlsen og avdelingsleder Arne Tobiassen ved Mandal videregående skole satser på full klasse når grunnkurs i idrettsfag starter opp fra høsten av.

– Vi håper å trekke til oss idrettsinteresserte elever fra hele Vest-Agder, sier Ahlsen, som er svært fornøyd med å kunne tilby denne linja til de mange idrettsinteresserte elevene.

– Det skal bli et bredt tilbud, som også favner andre idretter enn fotball, og det skal bli en stimulans for idrettslivet i Mandal, sier Tobiassen. Han understreker at det langt på vei er elevenes ønsker som avgjør hvilke idretter det skal undervises i.

Mandal videregående skole gjennomfører det samme undervisningsopplegget som andre skoler med tilsvarende linje.

– I 1. klasse byttes økonomi og informasjonsbehandling ut med idrettsfag. Sammen med et økt timetall gir det elevene ti timer med idrettsfag i uka, pluss eventuelt to timer valgfag, sier Tobiassen. I 2. og 3. klasse får elevene 17 timer i uka, pluss eventuelt to timer valgfag.

Undervisningen gir generell studiekompetanse på lik linje med allmennfag, og kvalifiserer til studier på universiteter og høyskoler. Men, skal du på studier med fordypning i realfag, må du ta det som et tillegg.

Til grunntreningen henter idrettslinja i hovedsak lærekrefter fra egen rekker. Det øvrige treningsopplegget vil skje i samarbeid med de ulike idrettslagene— og foreningene i byen.

– Mange elever vil dra stor nytte av å gå på denne linja, fordi de får en mer effektiv treningshverdag. De får mulighet til å satse, og de får mulighet til å foreta en rekke treningsøkter i skolehverdagen, understreker Tobiassen.

Men, for at det hele skal kunne fungere, er skolen avhengig av at den nye flerbrukshallen står klar høsten 2006. – Vi klarer å presse inn et økt antall elever på de ulike anleggene det første året. Men når det plutselig blir to og tre klasser de neste årene vil det bli komplett umulig uten en ny treningshall, sier rektor Helga K. Ahlsen.

Elevenes initiativ

Kampen for å få idrettslinje til Mandal har vært både lang og kronglete. Den første forespørselen kom fra 30-40 elever ved Lindesnes ungdomsskole for rundt to år siden. Deretter kom Mandalskameratene på banen sammen med Mandals Turnforening, Mandal Svømmeklubb, MHI håndball og friidrett. I februar i fjor sendte de søknad til fylket om å få etablert egen idrettslinje fra sommeren 2005. Den gang var holdningen på fylkesplan at de to linjene i Kristiansand og Sirdal dekket behovet.

FAKTA

Mandal videregående skole har i dag rundt 800 elever.

I kveld inviteres en rekke idrettslag og idrettsforeninger fra Mandal, Marnardal og Lindesnes til en orientering i aulaen på Mandal videregående skole.

Her skal det gis informasjon om det nye fagtilbudet som kommer fra skolestart 2005. Idrettslagene får tilbud om å delta i undervisningsopplegget sammen med skolen.