KRISTIANSAND: Jenta har tent på andre steder tidligere, men da har hun forsikret seg om at det er brannmeldere i nærheten.

Da hun besøkte Brun og Blid på Lund i Kristiansand var dette ikke tema. Hun var på ruskjøret og brukte adhd-medisin kjøpt illegalt. I amfetamin— og hasjrus forlot hun solstudioet etter noen minutter i solsenga, men vendte tilbake igjen fordi hun mente noe var gjenglemt inne i båsen hun brukte. Kvinnen satte seg på gulvet og fikk en idé om å tenne fyr.

Brun og Blid-brannen påsatt

Inne i båsen var det mye papir i en søppeldunk.

– Jeg så at det begynte å brenne før jeg forlot bygget, fortalte kvinnen i retten i går. Hun fortalte utilslørt at hun tente på for å få oppmerksomhet. – Det var en desperat handling, sa hun.

– Hvorfor tente du på? Spørsmålet kom fra forsvareren, Elise Kristine Valvik.

Mot stupet

– Jeg var på vei mot stupet. Det var ingen som klarte å fange opp hvor jeg befant meg, verken venner eller familie. Jeg ønsket å bli sett og hørt med mine problemer.

– Har du ingen familie?

– Min bror sitter inne. Min far er alvorlig kreftsyk på sykehuset. Jeg har ikke lenger kontakt med min mor. Hun har mishandlet meg gjennom mange år, forklarte kvinnen i retten. Da hun var 16 oppsøkte kvinnen selv barnevernet og ba om hjelp.

– Hva slags forhold har du til flammer?, spurte advokat Monica Haugedal, som er bistandsadvokat for ei jente som lå og solte seg, og kom seg ut i «siste liten».

– Det vil jeg ikke svare på, sa tiltalte.

Beklaget

Den 20 år gamle kvinnen fortalte at hun visste hva en pyroman var, men at hun ikke betegnet seg selv som det. Den tiltalte var bevisst på at det ikke var meningen at opptenningen inne i solstudioet skulle medføre stor skade, verken på mennesker eller materielle verdier. – Jeg beklager sterkt i ettertid overfor dem som ble rammet, sa kvinnen.

Det er foretatt en såkalt prejudisiell observasjon av kvinnen. Den konkluderer med at hun er strafferettslig tilregnelig.

En 15 år gammel jente lå og solte seg med musikken høyt på da hun begynte å kjenne en slags lukt av stearinlys. Etter hvert ble hun sløvet, samtidig som hun trodde at brannalarmen bare var en del av musikken. Men så kom røyken sigende. Hun kom seg ut i tide i sjokktilstand, men med mange traumatiske ettervirkninger. Jenta, som nå har blitt 16 år, tok til tårene i retten da hun skulle fortelle at det har vært en vond og vanskelig opplevelse.

De brannteknisk sakkyndige har konkludert med at brannen i Brun og blid lett kunne ha forårsaket tap av menneskelig, fordi det oppholdt seg folk i solstudioet, og at det bodde folk både over og under selve studioet.