blinkbilde3.jpg Foto: Michael Haagensen
Kjøreskolebilen ble trolig totalvrak. Foto: Leserbilde

SØGNE: — " Dette går helt galt", tenkte jeg. Det gikk fryktelig fort, sier Johannes Ore (17) fra Farsund.

— Vi var ute på en risikotur. Det traff godt, er den tørre kommentareren til kjørelæreren hans, Michael Haagensen fra Blink Trafikkskole.

Det som bokstavelig talt traff kjøreskolebilen de to satt i, var et tungt trailerhjul som uten forvarsel løsnet fra boggien til en møtende tungtransport.

Det var onsdag ved 12-tiden. Langturen med kjøreskolen skulle trene eleven i selvstendighet og vurdering av risiko i trafikkbildet - derav navnet, forklarer Haagensen.

— Vi skulle øve på vanskelige kryss, blant annet. Vi hadde akkurat begynt kommet ut på hovedveien da det skjedde, sier Johannes Ore.

Johannes Ore ser på dekket som løsnet fra traileren. Utfallet kunne blitt langt mer alvorlig. Foto: Michael Haagensen

— Umulig å unngå17-åringen satt bak rattet da traileren på vei østover møtte dem i 80-sonen mellom Leire og Kjelland. Han rakk såvidt se gnister mot asfalten. Så kom hjulet nedover bakken på E 39. Autovernet gjorde det umulig å svinge unna. Johannes Ore hamret inn bremsen.

— Han opptrådte veldig fint. Det skal han ha. Han kunne ikke gjort det noe annerledes, roser læreren.

Hjulet traff kjøreskolebilen til venstre på fronten, kraftig nok til at alle airbagene løste ut. Iingen i bilen ble skadd.

— Men bilen er nok totalvrak, sier Michael Haagensen.

Som vet de hadde flaks.

— Jeg er glad for at hjulet ikke fikk sprett da det løsnet, slik jeg vet kan skje. I stedet for "hoppe" inn i frontruta vår, rullet det inn der bilen var sterkest, fløy opp i lufta og gikk i fjellet på andre siden, sier Haagensen.

- Fryktet dødsulykke

Etter å ha stoppet ble trailersjåføren sittende i tungtransporten. Lenge.

— Han sa til oss at grunnen til at han ikke kom ut, var at han fryktet en dødsulykke. Han var veldig fortvilet, sier Haagensen.

Men alle var i god behold. Skademelding ble fylt ut i fellesskap. Foruten lærer Haagensen og elev Ore, satt ytterligere to kjøreskolelærere i baksetet på bilen - den ene fra Blink trafikkskole, den andre en sensor fra Statens vegvesen. De var med for å observere, og fikk se en flink elev, mener læreren.

— Han er helt på slutten av opplæringa nå.

Hjulet rullet inn i venstre front på kjøreskolebilen. Foto: Michael Haagensen

Klar for nye timer

Og 17-årige Johannes Ore ble ikke mer skremt enn at han definitivt vil fullføre kjøreopplæringen, når enn neste time måtte bli.

— Vi pratet mye om hendelsen på trafikkstasjonen i Mandal. Han sa han ville huske dette, og at han hadde fått et helt annet syn på kjøringen. Dette var en vond opplevelse som gikk godt, sier kjøreskolelæreren.

— Selv har jeg holdt på med dette i 15-16 år. Ikke før i dag har jeg vært i en ulykke. Bank i bordet, tilføyer han.

Hos politiet har operasjonsleder Ingrid Mæhre loggført hendelsen klokken 12.22. E 39 var delvis stengt en kort periode mens trailersjåføren la på nytt dekk. Den havarerte kjøreskolebilen måtte taues bort.