Barna har tydeligvis stor sans for mennene i barnehage, men det kan bli litt i overkant høy lyd når assistent Kjell Gunnar Ytre-Eide kaller inn til ryddetid. Foto: Tore-Andr Baardsen
Assistent Kjell Gunnar Ytre-Eide sitter sjelden i ro når han er på jobb. Her i et humoristisk basketak med Benjamin Kristensen. Ved siden av står Sjur Monan-Finnsen. Foto: Tore-Andr Baardsen

KRISTIANSAND: – Erlend er min favoritt, for han er flink til å spikke. Stig forteller morsomme historier, forteller Didrik Leire Lossius (5) om sine favorittansatte i barnehagen.

33 prosent av de ansatte i Andungen barnehage er menn. Og de stortrives.

– Vi dyrker våre egne interesser på jobb. Jeg elsker fotball og teater, og arrangerer fotballturneringer og dramatiserer eventyr. Dette er drømmejobben, mener assistent Kjell Gunnar Ytre-Eide.

– Jeg er glad i friluftsliv, og tar barna med på tur i skogen. For meg er det uforståelig at ikke flere menn vil jobbe i barnehage, sier assistent Erlend Borge.

Skremmes av fordommer

Fædrelandsvennen skrev mandag om oppvekstdirektør Arild Rekve som er bekymret fordi 94 prosent av de ansatte i Kristiansand kommunes barnehager er kvinner.

Mennene i Andungen tror mennene uteblir på grunn av lav lønn og gamle fordommer.

– Jeg jobber ikke her på grunn av lønna. Samtidig tjener jeg ikke mindre enn en politibetjent eller sykepleier. Det er nok et stort skritt for mange menn å gå inn på en feminin arena. Samtidig har fedrene kommet sterkere på banen i samfunnet for øvrig, med blant annet pappapermisjon. Vi har en stor jobb å gjøre for å markedsføre yrket vårt, påpeker pedagogisk leder Stig Andreassen.

Mennene legger ikke skjul på at de er glade for å ha hverandre.

– Det er godt å ha mannlige kolleger. Vi er forskjellige, men har mye å snakke om. Vi driver med formingsaktiviteter, men får i tillegg boltre oss på rockescene og spille inn musikkvideoer, sier Kjell Gunnar Ytre-Eide.

Daglig leder Ann-Kristin Nilsen mener mannlige ansatte bedrer arbeidsmiljøet og bidrar til at barna får prøvd seg på mange ulike aktiviteter. Foto: Tore-Andr Baardsen

Kursing av ansatte

Daglig leder Ann-Kristin Nilsen er ikke i tvil om at mannlige ansatte kommer barna til gode.

– Barna får prøve seg på mange forskjellige aktiviteter. Mennene er dessuten viktige rollemodeller, sier hun.

Hun jobber målbevisst for å rekruttere menn, blant annet ved å tilby kursing innenfor den enkeltes interessefelt.

– Kursing av ansatte hever statusen på yrket, og vi tilbyr gutter i ungdomsskolen praksisplass. Men en mann blir ikke ansatt bare fordi han er mann. Han skal være kompetent for jobben, sier Nilsen.

De ansatte i den private barnehagen Andungen mener en blanding av kjønnene gir det beste arbeidsmiljøet og flest muligheter for barna.

– Vi har hatt færre konflikter etter at vi fikk mannlige ansatte, i forhold til tidligere da det bare var kvinner som jobbet her, forteller Nilsen.

Færre menn enn i resten av landet

Barnehagene i Kristiansand ligger under landsgjennomsnittet når det gjelder mannlige ansatte.

I 2011 var 6 prosent av de ansatte i Kristiansands kommunale barnehager menn, mens landsgjennomsnittet ligger på 8,3 prosent. Regjeringens uttalte målsetting er 20 prosent mannlige ansatte.

elisabet-dahle.jpg

– Kristiansand er litt dårligere enn landet for øvrig. Det er store lokale forskjeller, sier statssekretær Elisabet Dahle (SV) i Kunnskapsdepartementet.

Hun mener det er viktig å heve statusen i barnehageyrket.

– Vi må vise hvor spennende yrket er for å rekruttere flere menn til førskolelærerstudiet. Dette gjør vi blant annet med kampanjen "Glød" som særskilt appellerer til menn. Kommunene og barnehageeierne har ansvar for å gjøre det attraktivt for menn å jobbe hos dem, sier Dahle.

Hun påpeker at barnehager skal jobbe for likestilling, og at barnehagene dermed bør gå foran som gode rollemodeller for likestilling og mangfold.

– Lav status å jobbe i barnehage

eva kvelland.jpg Foto: Tore Andre Baardsen

Oppvekstpolitiker Eva Kvelland (V) tror menn synes det gir lav status å jobbe i barnehage. Hun vil bruke penger på etter— og videreutdanning for å heve status og lønn.– Jeg tror menn synes det er lav status å jobbe i skole og barnehage. Vi må heve statusen på læreryrket generelt. Her i kommunen kan vi gjøre det ved å bruke mer penger på etter- og videreutdanning. Det er viktigere enn leksehjelp og skolemat, mener Kvelland som er nestleder i oppvekststyret i Kristiansand kommune.

Hun mener videre at lærerutdanningen bør bli en femårig masterutdannelse.

– Det vil heve kompetansen, statusen og lønnen, og rekruttere flere menn. Det er viktig å ha mannlige ansatte i barnehagene fordi de er rollemodeller for barna, sier Kvelland.