BIRKENES: I går ble 35-åringen varetektsfengslet for fire uker. Politiet mener han må sitte helt til rettssaken starter. Det vil si at han risikerer å måtte være på cella når hans samboer skal føde om seks uker.

— Han synes hele situasjonen er helt forferdelig. Alt som har skjedd er bare et stort rop om hjelp, sier mannens advokat Sveinung Johnsen.

Ifølge Johnsen er mannen svært fortvilet og klar til å sone straffen. Han kan selv ikke gi noen god forklaring på hva som var bakgrunnen for det som endte med at han tok et par som gisler og truet dem på livet. Mannen har ikke vært straffet siden 2004 og har nå både samboer og to barn. Han har sikker inntekt på rundt 25.000 kroner i måneden.

— Det er ingen utenforliggende årsaker som skulle tilsi at han skulle gjære dette. Det som har skjedd er uforståelig både for han selv, samboeren og for meg, sier Johnsen.

Uforklarlig

35-åringen har forklart at han og kameraten dro til Birkenes for å begå innbrudd i et hus. Han ringte på for å forsikre seg om at det ikke var noen hjemme. Da kom kvinnen i huset ut og mannen spurte om han kunne få låne toalettet. Han har forklart at han senere mistet kontrollen over situasjonen og det hele endte med at paret ble bakbundet, truet med kniv og ranet. Kvinnen ble holdt som gissel i familiens bil før politiet klarte å få henne ut.

— Han har forklart at han ikke hadde planlagt at det skulle oppstå en slik situasjon, sier politiadvokat Johan Martin Kile.

Den andre mannen satt i bilen da dette skjedde. Politiet fester lit til forklaringen om at hendelsen ikke var planlagt og har ikke begjært varetektsfengsling for kameraten.

35-åringen som nå er varetektsfengslet har forklart at han ikke kjente paret han truet på livet. Men han kjente de som bodde i nabohuset og var derfor kjent i området.

Uforståelig

Da mannen ble framstilt for varetektsfengsling i går, bad advokat Sveinung Johnsen om han ble løslatt. Argumentet var blant annet at det ikke var gjentagelsesfare, at han var to-barns far og at han og samboeren ventet sitt tredje barn.

Men dommer Ivar Oftedahl kom til at hendelsen i Birkenes både var hensynsløs og skremmende. Og at det ville stri mot folk sin rettsfølelse hvis 35-åringen ble løslatt.

Etter at han har sittet i fire uker, vil politiet kreve forlengelse. Så sant det ikke allerede er falt dom i saken og mannen kan gå rett over i soning.

Ifølge fengslingskjennelsen har 35-åringen hatt angstproblemer og selvmordstanker. Johnsen ønsker ikke å kommentere klientens psykiske problemer, men sier at han er dypt fortvilet på grunn av situasjonen han har satt seg selv i.

— Jeg har sjelden opplevd noen som angrer så mye på det de har gjort. Han er ikke minst veldig opptatt av hva han har utsatt andre for, sier Johnsen.

Politivakt

Sveinung Johnsen jobber nå for at mannen kan få være med på fødselen om seks uker selv om han skulle være varetektsfengslet når det skjer.

— Politiet i Kristiansand bruker å strekke seg langt for å hjelpe til, så sant de har ressurser til det. Jeg er ikke vant til at de sier tvert nei, sier Johnsen.

Politiet har ennå ikke tatt stilling til denne nokså spesielle situasjonen.

— Umiddelbart ser jeg at dette er et spørsmål om ressurser. Det krever at politiet må følge ham og holde vakt så lenge han er ute, så det er en oppgave som krever en del, sier Johan Martin Kile.