KRISTIANSAND: — Vi har verdens beste passasjerer. Støtten vi har fått har vært enorm. Passasjerene våre har ønsket oss lykke til. De har virkelig brydd seg og tenkt på oss, forteller besetningen til Fædrelandsvennen, som ikke har anledning til å uttale seg til pressen, og derfor ikke står fram med navn.

Lettet og glade

Mandag ettermiddag landet SAS-maskinen fra Oslo på Kjevik til beskjeden om at den siste fagforeningen i Danmark har akseptert kravene fra ledelsen om lavere lønn, mindre pensjon og mer arbeid.

— Det er klart vi er glade for at de har signert avtalen. Vi er lettet nå, sier de ansatte før de fraktes fra flyplassen til hotellet for overnatting.

— Så er spørsmålet hva Norwegian gjør når de merker hvor konkurransedyktig SAS er? sier de SAS-ansatte.

Medaljens bakside

— Må dere nå forberede dere på å konkurrere med lønninger fra Øst- og Sør-Europa?

— Det er vanskelig å si. Men vi håper selvfølgelig at vi kan være bosatt i Norge og skatte hit til landet. At vi ikke må bosettes i andre land der vi ikke betaler skatt for å ha konkurransedyktige lønninger.

— Så håper vi at myndighetene ser nærmere på praksisen Norwegian har med sine ansatte og systemet for ansettelser og avlønning, sier de.

Stort offer

STORT OFFER: Kristin Gumedal (t.v.) og Beate Espeland mener de ansatte i SAS har måttet ofre mye for å redde selskapet de jobber i. Selv kom hjem fra New York med SAS mandag. Foto: Jan Oddvar Eide

Kristin Gumedal og Beate Espeland fra Kristiansand landet på Kjevik mandag ettermiddag etter ei langhelg i New York. De mener de ansatte i SAS har ofret mye for å redde selskapet de jobber i. Men de er lettet over at SAS overlevde konkursspøkelset.— Dette er et stort offer av de som jobber i SAS for å redde selskapet, sier Beate Espeland.

— Det ville rammet mange hvis ikke de ansatte hadde strukket seg så langt. Men det vi nå har sett i SAS, vil nok gjelde flere etter hvert. At selskap må effektivisere driften enda mer for å klare konkurransen, legger hun til.