KRISTIANSAND: — Vi er midt inne i en meteorsverm nå. Hvis vi ser mot stjernebildet "Løven", så passerer jorda nå rester etter en komet. Disse små partiklene i svermen brenner opp når de treffer atmosfæren, og blir til stjerneskudd, forklarer Tarald Peersen, astrofysiker og lektor ved Universitetet i Agder.

Av og til er partiklene så sstore at de kommer seg gjennom atmosfæren og faller til jorda som meteoritter.

— Som regel er de ikke så store, de som faller ned er gjerne små steiner du kan holde i hånden. De aller fleste brenner opp, og de er like store som sandkorn, forteller Peersen.

Nordlys-vinter

Bildet fra i natt viser også nordlys over Kristiansand. Denne vinteren er faktisk en veldig god nordlys-vinter.

— Nordlyset skyldes mye aktivitet på sola for tiden. Vi er midt i en maksperiode nå, i 2012 og 2013. Så mens denne meteorsvermen er forbigående, kan nordlyset foregå hele vinteren. Aktiviteten på sola går i sykluser på 11 år, sier Peersen.

Han er svært entusiastisk over meteorene vi passerer. For det er ikke hva som helst du ser på stjernehimmelen for tida.

— Det er en viktig ting, det der vi er inne i. Meteorittene som faller ned er de eldste steinene som finnes. De er overskuddsmateriale etter dannelsen av solsystemet for over fire milliarder år siden. Det er altså spennende ting, og veldig moro at folk ser dem, sier Peersen.

Regn ødelegger

Natt til tirsdag var en glimrende natt for meteorer og nordlys. Men nå skyer det over, og det er ikke mulig å se noe. Heller ikke meteorsvermen.

— Det ser dessverre dårlig ut denne uka. Meteorsvermen er forbipasserende, sier Peersen.

En kikk på langtidsvarselet hos Meteorologisk institutt viser at det kommer til å regne hver natt til og med søndag. Men vi kan jo håpe at meteorologene tar feil....