Botaniker Per Arvid Åsen studerer den giftige planten gjennom kameralinsen. - Den ser ut som en hvilken som helst norsk svineblomst, men denne her vekker bekymring. Den har stort spredningsmateriale og er svartlistet i Norge, sier Åsen. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: — Det ser ut som en hvilken som helst norsk svineblomst, men dette er en ny, giftig og fremmed art fra Sør Afrika, sier Per Arvid Åsen, førstekonservator ved Agder Naturmuseum og botaniske hage.

Han har nettopp pekt ut den svært giftige, hurtigspredende og uønskede planten Boersvineblom, også kjent som senecio inaequidens, langs Vågsbygdveien i Kristiansand. Plantearten kommer opprinnelig fra Sør-Afrika, er svartlistet i Norge med betegnelsen "høy risiko" med stort spredningspotensiale.

giftig blomst002.jpg Foto: Reidar Kollstad

— Den er svært giftig, så det er ingenting å spare på, sier Åsen, som selv har kjørt forbi funnstedet daglig, uten å legge merke til den farlige arten, som nå står i gul blomst langs veien.Planten inneholder plantegiften pyrrilizidin alkaloid, som kan ha negative effekter på helsen til mennesker og beitende dyr.

— Den ble oppdaget i forrige uke av kollega Tore Torjesen, forteller Åsen, som onsdag tok planten nærmere i øyesyn gjennom kameralinsen.

- Vanskelig å bli kvitt

Arten ble første gang oppdaget i Norge i 1995, da i Oslo. Deretter ble det funnet en svær bestand i Farsund i 2008. Den gang ble det fjernet seks tonn av bestanden, og utryddingen kostet ifølge Åsen flere hundre tusen kroner.

— Den er vanskelig å bli kvitt, sprer seg fort og nå er den altså oppdaget her på Vågsbygdveien, sier Åsen, som ikke kan si noe med sikkerhet om hvordan planten har spredt seg til det området. Han er likevel ikke fremmed for at frøene på planten kan spres fort og langt.

Med sin enorme produksjon av frø har boersvineblom et stort potensial for å spre seg. Planten produserer opp til 29.000 frø per plante og kan ifølge Direktoratet for Naturforvaltning befrukte seg selv med pollen fra egne blomster.

— Det er kommet masse frø her allerede som kan spres langt. I tillegg er det masse anleggstrafikk i området, som kommer fra andre steder i landet hvor planten kan finnes. Det kan fort føre til spredning, sier botanikeren.

Fra før av er planten funnet i Oslo, Farsund og flere steder på Østlandet, men så langt ikke på strekningen mellom Farsund og Larvik - før nå.

- Stor jobb

Nå vil Åsen melde funnet inn for miljøvernavdelingen ved Fylkesmannen i Vest-Agder. Senioringeniør Pål Alfred Larsen ved Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Vest-Agder er ikke begeistret for det nye funnet som er gjort.

— Boersvineblom er svartlistet og av de verre planteartene å bli kvitt. Det er en stor jobb å gjennomføre tiltak som fjerner den for godt. Hvis dette er en liten forekomst, så kan vi være heldig å få tatt knekken på den fort, men hvis det er en større forekomst vil det kreve større tiltak, sier Larsen.

Han bekymrer seg likevel mest for hvordan planten har havnet i Kristiansand, og vil se på strakstiltak.

— Vi vurderer nå hvordan vi skal gripe fatt i saken. Vi vil umiddelbart se på hva som må gjøres for å begrense spredning. Videre vil vi vurdere hva vi kan gjøre for å finne ut hvordan planten har kommet dit, dersom det er mulig, sier Larsen, som vil inspisere området snarest mulig.

— Vi må først finne ut hvem som eier stedet der planten står. Det er i utgangspunktet grunneier som er ansvarlig for å fjerne planten, sier Larsen.