LILLESAND: — Det blir et magert år. Det er vanskelig å drive barnehage for knapper og glansbilder.

Det sier enhetsleder i Hæstad barnehage, Tone-May Sem. Hun er bekymret for både ansatte og barn i barnehagen.

— Vi har laget et budsjett fort 2013 som er teoretisk mulig gjennomførbart. Men vi har lite penger til vikarer, og sykdom er det hele tiden. Vi har en del eldre arbeidstakere i vår barnehage med slitasje i rygg og nakke. Når vi ikke har råd til å sette inn vikarer, må vi slå sammen avdelinger. Gjør vi det, vil vi slite på folk, og det blir enda mer sykdom. Det er kjempetrasig, men det er sånn realiteten er, sier Sem.

Må spare

Lillesand kommune skal spare 17 millioner kroner neste år. I rådmannens forslag til budsjett skal barnehagene spare en million kroner. De skal drives med minimumsbemanning.

I tillegg skal alle de kommunale barnehagene ta inn ett barn ekstra i desember.

Fædrelandsvennen har snakket med enhetslederne i de fem kommunale barnehagene. Alle mener kvaliteten vil gå ned i 2013.

LITE PENGER: De kommunale barnehagene har fått tøffe budsjetter å forholde seg til. Det vil bli mindre vikarer, dårligere bemanning, lite kompetanseheving og minimalt med penger til utstyr hvis budsjettet for 2013 vedtas. Her er styrer Tone-May Sem i Hæstad barnehage (lys genser) og fagarbeider Gunn-Siri Pedersen med barna (fra venstre) Nicko Rislaa, Viktor Modalen, Linnea Syvertsen og Tilda Hæstad. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

— Latterlig

— Vi har egentlig ikke penger noen plasser. Vi har til lønn og noen få kroner til, sier enhetsleder i Fagertun barnehage, Ruth Lona Langnes.

For å sikre barnehagen bemanning, setter hun av det hun på vikarbudsjettet.

— Så lenge jeg har folk her, så har vi i hvert fall tryggheten og omsorgen her. Men ser du på det pedagogiske arbeidet, så blir det klart begrenset, sier enhetslederen.

For å få nok penger til vikarer, er alle andre poster kuttet. Det blir lite og ingenting igjen til de ansatte.

— I år hadde vi 40.000 kroner i velferdsmidler, i 2013 har vi 5000 kroner, men det er jo latterlig. Jeg har råd til noen blomsterbuketter når noen blir sykmeldt eller får barn, og det er det, sier Langnes.

- Oppleves dramatisk

I Prestholt barnehage er det den samme melodien.

— Færre personalmøter, færre foreldremøter og foreldresamtaler, lite mulighet for de ansatte til å reise på kurs, og lite mulighet for å ta inn vikar. Vi vil gå lavere bemannet i perioder med sykdom, selv om vi er heldige og beholder grunnbemanningen, sier enhetsleder Kari Svendsen.

I Blåbæråsen barnehage kan enhetsleder Ole-Morten Mouridsen bruke vikar to dager i måneden per avdeling. Vikarbudsjettet skal dekke den femte ferieuken, permisjoner ansatte har for å følge barn til legen eller tannlegen, til å gå i begravelser, til avspasering og til sykdom.

— Det oppleves dramatisk. Til politikere og administrasjon har jeg sagt at med færre voksne til stede vil det gå ut over sikkerheten til barna, sier Mouridsen.

ETT BEIN: Pepperkakeformen får de ansatte ved Hæstad barnehage til å tenke på budsjettet for neste år. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

Uten bein

I Borketun barnehage håper enhetsleder Solfrid C. Berg på et stabilt år med lite fravær.

— Belastningen på de ansatte blir større enn den bør være. I tillegg går det ut over det enkelte barnet som får mindre oppmerksomhet med færre voksne på jobb.

Tilbake i Hæstad barnehage holder barna på å bake pepperkaker. De små pepperkakeformene har bare ett bein.

De ansatte mener pepperkakeformen passer til neste års budsjett.

— Den er ikke bare skåret inn til beinet. De har skåret beinet av, sier pedagogisk leder, Ann Kristin O. Nordkvist.

Forsvarlig, sier sektorsjefen

Sektorsjef for barnehage og skole, Arnt Jørgen Eidsaa, sier situasjonen er bedre i Lillesand enn i andre kommuner selv etter kutt.

— Det er klart det er smertefullt. Enhetslederne liker det ikke, og det er klart barnehagene vil merke disse kuttene. Men det er min vurdering at de kan drive forsvarlig videre. Vi har veldig dyktige enhetsledere, og de kommer til å gjøre så godt de bare kan, sier Arnt Jørgen Eidsaa.

Med en uke lengre sommerstenging, kutt i vikarbudsjettene og ett ekstra barn inn i barnehagene, tror Eidsaa barnehagene vil klare innsparingskravet på én million kroner i 2013. — Lillesand har tross alt en bedre bemanning enn nabokommunene. Jeg vil påstå at Lillesand er i en bedre situasjon enn mange andre kommuner. Men det er reelle kutt, og det vil merkes, sier han.

FLERE BARN: I budsjettforslaget skal de kommunale barnehagene ta inn ett barn ekstra i desember. Det innebærer et brudd med bemanningsnormen som har vært gjeldende i Lillesand kommune. Den sier at det skal være en voksen per tre barn under tre år, og per seks barn over tre år. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

Må endre vedtektene for bemanning i barnehagene

Hvis de kommunale barnehagene skal ta inn ett barn ekstra, må vedtektene for de kommunale barnehagene endres. Det bekrefter barnehagekonsulent i Lillesand kommune, Kari Johanne Henriksen.

— Det må være en konsekvens, hvis vi går ut over det som er i vedtektene, sier Henriksen.

Vedtektene sier at det skal være én voksen per tre barn under tre år, og én voksen per seks barn over tre år. Enkelte omkringliggende kommuner, som Kristiansand, har større barnegrupper enn Lillesand. Samtidig er dette en norm som kan bli lovfestet.

— Dette er den eneste måten vi kan unngå færre ansatte i grunnbemanningen. Det blir ett barn ekstra, men i hele barnehagen, sier Henriksen.