TVEDESTRAND: Det var 17. juli i år at de to mennene drepte en 57 år gammel kvinne i Holt. Etter drapet ble kvinnens 35 år gamle fostersønn og hans 18 år gamle kamerat pågrepet og siktet.

Politiet mener begge planla drapshandlingen, men frem til nå har 18-åringen kun vært siktet for medvirkning til forsettlig drap. Tvedestrandsposten melder i dag at siktelsen mot 18-åringen er utvidet til å gjelde overlagt drap.

— Siktelsen er endret etter en totalvurdering av bevisbildet. Det er gjennomført flere avhør av de siktede og vi har fått svar på tekniske undersøkelser, sier politiadvokat Geir Magne Søfteland til fvn.no.

Den endrede siktelsen innebærer at politiet mener begge har hatt tid og anledning til å overveie drapet, samt at de faktisk har veid for og imot før drapshandlingen ble gjennomført.

Nekter straffskyld

35-åringen og 18-åringen har i avhør erkjent de faktiske forhold, men nekter straffskyld.

— De har erkjent å ha vært delaktige i drapshandlingen. Ingen av dem har erkjent straffskyld, sier Søfteland.

Den 57 år gamle kvinnen døde som et resultat av gjentatte slag mot kroppen.

— Begge har erkjent å ha slått kvinnen. Det ble brukt to forskjellige gjenstander, en øks og et brekkjern, sier Søfteland.

Etter at kvinnen var drept forlot de to mennene leiligheten, som ligger i nærheten av en campingplass ved Fianesvingen i Tvedestrand.

Kort tid etter drapet meldte 18-åringen seg selv for politiet. En time senere ble 34-åringen pågrepet hos noen bekjente han hadde oppsøkt.

Uklart motiv

De siktede har i avhør gitt en forklaring på hvorfor de ikke erkjenner straffskyld. Søfteland ønsker ikke å gå nærmere inn på denne forklaringen eller hva 35-åringen har sagt om drapsmotivet.

— Det er sammensatt og jeg ønsker ikke å gå inn på detaljene i det, sier Søfteland.

Fædrelandsvennen har tidligere skrevet at det skal ha bygget seg opp et meget anstrengt forhold mellom den avdøde kvinnen og fostersønnen. Ifølge VG skal 35-åringen ha fortalt i avhør at han er "Guds sønn" og at det var "menneskene som tilhører Satan" som fikk ham til å begå drapet.

Fengslet

De to siktede sitter fremdeles varetektsfengslet og politiet tar sikte på å holde dem i varetekt frem til saken kommer opp for retten. Siktelsen mot 18-åringen ble endret i forbindelse med en begjæring om forlenget fengsling.

— Vi ba om at han blir fengslet i ytterligere åtte uker. Begge har sittet fullstendig isolert, men vi har etter hvert lempet på restriksjonene. Vi mener det ikke lenger foreligger noe bevisforspillelsesfare, så fra nå av vil de siktede ikke være underlagt brev-, besøks-, og mediaforbud, sier Søfteland.