KVINESDAL: Forbrytelsen skjedde en mandag i oktober i fjor, omkring klokken 14.15. — Vi hadde gym inne i gymsalen. Så måtte jeg tisse, og gikk utendørs som var kjappest. Mange pleier å gjøre det ute, forteller 15 år gamle Sindre Egenes.

Anmeldt og utvist

Sindre stilte seg ved gjerdet ut mot veien, men det så en lærerassistent som kom bort og ba ham slutte. Men Sindre klarte ikke å avbryte urineringen, så han gikk ut porten og fortsatte sitt fornødne ved skolens vegg.

— Men jeg tisset ikke på selve skolen, bare på bakken, sier Sindre. Assistenten som så det hele, meldte fra til skoleledelsen, som i sin tur anmeldte saken til politiet, og utviste Sindre i tre dager.

Bøtelagt

Sindre har nå havnet i politiets strafferegister på linie med andre forbrytere.

  • Rimelig kjapt fikk vi innkallelse fra politiet om at Sindre måtte komme til lensmannskontoret med verge for å bli avhørt, sier faren, Jarl Egenes. Der måtte gutten hans forklare seg inngående om tissingen.

Deretter kom saken opp for Lister tingrett, som fant ham skyldig etter tiltalen. Retten satte ned boten fra 3000,- slik tiltalen lød på, til 2000,-, på grunn av Sindres økonomiske situasjon og unge alder.

- Meningsløst

Forsvarer Bjørn Salvesen, som representerte Sindre Egenes i tingretten, sier dette er den merkeligste saken han har vært borti.

— Det er jo ingen sammenheng mellom handling og reaksjonsmønster. At skolen velger å politianmelde og utvise eleven i tre dager for tissing, er jo så upedagogisk som det kan bli, sier Salvesen, som påpeker at politiet ikke har plikt til å reise sak.

Lensmann i Kvinesdal, Jan Magne Olsen, sier at han selvsagt ser at politiet jobber med større og viktigere saker enn dette.

  • Men vi skal behandle alle saker vi får inn, sier han. Han mener likevel det er uheldig at en 15-åring nå er i strafferegisteret for en slik handling.

Ut av proporsjoner

— Det skal generelt dreie seg om ekstremt alvorlige lovbrudd før skolen kobler inn politiet, mener stortingsrepresentant for Vest-Agder og nestleder i KrF, Dagrun Eriksen .Hun reagerer på at skolen har anmeldt 15-åringen på det grunnlaget som fremkommer i saken.

— Det virker som denne saken har kommet helt ut av proporsjoner. Jeg kjenner ikke enkelthetene i saken, men på generelt grunnlag vil jeg si at man bør være varsom i forhold til en ren anmeldelse, og heller arbeide for å få slike saker til konfliktrådet, sier hun.

- Trenger flere yrkesgrupper

Eriksen sitter i kirke-, utdannings og forskningskomitéen, og er bekymret for ressursmangelen i ungdomsskolen. Hun er ikke overrasket over at slike saker går nettopp rett til politiet.

— Kanskje er det et tegn på at man er slitne i staben, og har for få ressurser, sier Eriksen. Hun påpeker at det finnes en rekke prosjekter som samordner politi, barnevern, skole og foreldre i arbeidet med å fange opp elever som kommer skjevt ut.

— Jeg kaller ungdomsskolen for "det glemte trinnet", og jobber for en ungdomsskolerevolusjon. Vi burde hatt flere yrkesgrupper inn i skolene, som barnevernsfaglig personell, miljøterapeuter og folk med helsefaglig bakgrunn, slik at lærerne kunne få ro og overskudd til å være pedagoger.

Nå gir hun seg ikke før politikerne for alvor setter fokus på ungdomsskoletrinnet.

— Det virker som regjeringen kun fokuserer på Videregående skole og arbeidet med heldagsskolen på barneskoletrinnet. Men i de viktige ungdomsskoleårene, der mange ungdommer sliter med utagerende atferd når de ikke mestrer fagene, må de fleste lærere være multikunstnere, og tvinges til å drive skole med skammelig lite ressurser, sier hun.

Nekter å kommentere

Rektor ved skolen, Marit Granlund, nekter å kommentere at hennes skole har kriminalisert en av sine elever for urinering.

— Jeg snakker ikke om enkeltelever, sier hun.