KRISTIANSAND: — Det er ikke vanskelig å kle seg godt, og har du først lykkes så er det bare å hive seg ut i snøen, sier en entusiastisk Kjetil Fossheim. Han står ute i Tresse i bare undertøyet for å vise hvordan vi skal kle oss nå.

Innerst mot kroppen

— Dropp bomull og annet fancy, begynner Fossheim.

Fossheim foretrekker ren ull både når det gjelder bokser, trøye og stillongs, og ikke minst ta på deg de hjemmestrikkede sokkene.

Mellomlaget

Her anbefaler Fossheim ullgenser dersom du ikke skal bevege deg for mye. Det er viktig å ha et isolerende lag mellom undertøyet og yttertøyet for å holde en god og jevn varm temperatur. Det skal ikke bare være en stillongs, men flere.

— Jeg bruker alltid to lag med stillongs for å ikke fryse på lår, rumpe og legger. Det anbefaler jeg nå, sier Fossheim.

Det ytterste laget

— Dette laget er det viktigste, begynner Fossheim.

Ytterlaget skal holde vinden borte og i dette været er det alfa og omega. Lang anorakk med hette beskytter hele overkroppen og ta på ei skibukse som rekker langt over skoene. Pass på at skoene har høyt skaft, gjerne til ankelen. Det holder godt på varmen og holder snøen ute. Velg gjerne sko som er et par nummer for store, så får føttene god plass og du kan ta i et ekstra par med ullsokker om du vil.

På hodet og hendene

— Det største varmetapet er på hodet, advarer Fossheim.

Det er viktig med ei lua som du kan dra godt nedover ørene, da holder du varmen på toppen.

— Ikke glem hendene dine, sier Fossheim. Dropp hanskene og bruk votter med god plass i sånn at lufta blir liggende inne i votten og gir deg god varm luft mot huden. Fossheim forklarer at han foretrekker ullvotter, men i denne kulden tar han et ekstra par med vindisolerende votter over.

— Nå er du klar for kulde, vinter og snø, oppfordrer en godt påkledd Fossheim.

Foto: Nyhetsgrafikk