Øyvind Aas, politistasjonssjef ved Drammen politistasjon, mener rutinene åpenbart ikke er gode nok. Bildet er tatt av Scanpix i 2002. Foto: Scanpix

— Han ligger som etterlyst tilgjengelig på et søkbart nasjonalt system. Dette er loggført den 24.2 klokka 20.39 i noe som vi kaller PU-loggen, sier fungerende politimester Leif Ole Topnes i Rogaland politidistrikt. Han sier politidistriktet har ett system når det gjelder fanger som er rømt i eget område, og et annet når de hører til andre steder. Les også: 27-åring hadde rømt fra soning

Søkte, men fant ham ikke

I Drammen ble han likevel sluppet fri etter at han var pågrepet av politiet.

— Vi har gjort et søk i forhold til etterlyste personer. I det systemet vi bruker ble han ikke funnet. Det ble gjort et søk samme natten, og vi søkte også igjen i går for å dobbeltsjekke dette, sier Øyvind Aas, politistasjonssjef ved Drammen politistasjon.

— De sier de har lagt det inn i en PU-logg?

— Det er godt mulig han har gjort det. Men det er ikke det systemet vi har søkt i.

— Hvorfor ikke?

— Det er ikke vanlig for oss å gjøre det. Vi har forskjellige typer systemer som fanger opp ulike ting vi skal gjøre. Etterlystsystemet er et annet system.

— Har dere gjort jobben deres her?

— I forhold til rutinene vi har, har de som var på jobb søkt der de skal. De kunne selvfølgelig gjort et grundigere søk, men det skal ikke være nødvendig ut fra rutinene våre.

— Hva tenker du om rutinene?

— De er åpenbart ikke gode nok hvis det stemmer at det er registrert et annet sted, sier Aas, som sier de skal gå gjennom rutinene for å se om de kan gjøre dette bedre.

— Vi ser nå at det faktisk kan glippe. Men vi foretar veldig mange søk i løpet av et døgn i en by som Drammen.

Varslet fengselet

27-åringen sonet i en institusjon utenfor Moss, men er underlagt Åna fengsel. Dette fengselet hører hjemme i Rogaland politidistrikt.

— Vedkommende institusjon varslet Åna fengsel som har saken. De varslet igjen Rogaland politidistrikt. Alt er gjort samme dag som vi fikk melding om rømmingen, og jeg kan konkludere med at rutinene våre er fulgt, sier Gunnar Idsø, leder av kriminalomsorgen Sørvest. Han mener deres varslingsrutiner fungerer bra.

Politimester Leif Ole Topnes synes det er merkelig at beskjed om rømming blir gitt til Rogaland politidistrikt, når fangen hører til et annet politidistrikt. Politiet i Rogaland jobber videre med å finne ut av dette.