KRISTIANSAND: – Det er en krevende sak med mye jus. Spørsmålet er hvordan vi skal håndtere denne. Jeg har underveis ikke blitt orientert av kontrollutvalget, men er blitt gjort kjent med sakens innhold. Vi anbefaler at havnedirektøren orienterer bystyret, sa Sommerseth.

Det har kommet massiv kritikk fra flere hold om hvorfor kommunens toppledelse og toppolitikere ikke ble koblet inn før havnedirektøren og havnestyrelederen sa nei til et forlik med Fjord Line. I stedet tapte Kristiansand Havn i tingretten og kan få et saftig erstatningskrav mot seg etter at Fjord Line urettmessig ble avkrevd helårsseiling.

– Man skal huske på at det ikke foreligger rettskraftig dom. Hvis noen ønsker å ivareta bykassa, bør man holde kjeft. Dette er en veldig, veldig alvorlig sak, sa Aps representant Terje Næss.

– Det foreligger en dom som er negativ for Kristiansand kommune, og da er det bra at det kommer en orienteringssak til bystyret, fulgte Jørgen Kristiansen (KrF) opp.

– Denne saken kan få store konsekvenser for kommunens økonomi. Det kan skje at havna kommer i en situasjon der den ikke klarer å gjøre opp for seg, uttalte Stian Storbukås (Frp).

– Det er viktig med en god orientering, men om bystyrets 53 medlemmer skal avgjøre anke, vet jeg ikke. Jeg tror ikke vi skal snakke så mye om erstatning ennå, kommenterte ordfører Per Sigurd Sørensen (H).

Sørensen sto på det han tidligere har uttalt i Fædrelandsvennen, at Kristiansand Havn er å anse som en selvstendig bedrift.

– Vi er kausjonister her. Dette er havnas ansvar og at de er i stand til å betjene kravet som eventuelt vil komme.

– Ja, det er riktig at vi er kausjonister i denne saken, mente også Jørgen Kristiansen.