foto
Foto: Jan Oddvar Eide

KRISTIANSAND: — Khalid Yasin er en kjent taler fra USA. Han skal være en ganske fornuftig mann, som kjenner dagens problemer om hvordan det er å være muslim. Jeg tror han kan hjelpe våre ungdommer, og inspirere dem til å jobbe og være aktiv på en fin måte. Han skal være en ganske liberal og fin person, sier Akmal Ali som er imam og nestforstander i Muslimsk Union i Agder.

foto

Ikke enig

Når Fædrelandsvennen presenterer ham for Khalid Yasins konspirasjonsteorier, ler han oppgitt.

— Dette er rare påstander jeg ikke er enig i. Det viser at man ikke skal ta alt for god fisk, og være kritisk. For jeg er ikke kjent med denne siden av ham, legger Akmal Ali til.

Han forteller at det er to av moskeens yngre medlemmer som har hatt kontakt til Islam Net, som har invitert Yasin til Kristiansand. Og at de tidligere har hatt et liknende arrangement som var vellykket.

— Jeg tenkte de kunne få til det denne gangen også, sier han.

Presenterer budskapet

Det er Shazad Malik og Alen Maglic som står for arrangementet i Kristiansand.

— Khalid Yasin er en karismatisk taler som vi tenkte kunne bidra til å presentere islams budskap på en engasjerende måte. Det var utelukkende dette som var tanken bak invitasjonen av ham. Hva som måtte florere på internett knyttet til konspirasjonsteorier har ingenting med islam å gjøre, og ingenting med forelesningen i Kristiansand å gjøre. Her er det viktig å skille mellom sak og person. Det Khalid Yasin måtte mene om Aids og 11. september, må han selv stå for. Vi ønsker å presentere islam, ikke Khalid Yasins egne meninger, skriver de to i en e-post til Fædrelandsvennen.

Karismatiker

Khalid Yasin er født i 1946 og oppvokst i Brooklyn. Han konverterte fra kristendom til islam som ung mann, og er blitt en ettertraktet og populær taler i muslimske miljøer, ikke minst blant yngre troende. Han er også en karismatisk og kontroversiell taler. I stil, ikke ulik Malcom X, som han selv har fremholdt som en inspirasjonskilde.

Yasin har i flere av sine taler om islam tatt opp konspirasjonsteorier.

For eksempel at Aids er laget av det amerikanske militæret, og spredt av misjonærer fra Verdens helseorganisasjon (WHO) gjennom deres vaksineprogrammer i Afrika for å redusere befolkningsveksten.

Se talen her

Eller at det var USA og andre vestlige regjeringer som sto bak bombingen av World Trade Center 11. september 2001. Se dokumentar om Khalid Yasin laget av australske Channel 9 her

Svarer ikke

Fædrelandsvennen har i en e-post bedt Khalid Yasin kommentere disse og flere saker som verserer på internett. Men vi har kun fått en henvisning til et brev Yasin har skrevet til britiske Channel4 , som ligger på nettstedet challengeyoursoul.com.

Se journalist Abdellah Dami konfrontere Khalid Yasin med noen av konspirasjonsteoriene

Islam Net

Islam Net har tidligere skapt store debatter i norsk offentlighet, blant annet fordi kvinner og menn har måttet sitte separat på deres møter. De har også invitert talere som forsvarer menns har rett til å slå deres koner.

På islamnet.no sin Facebook-side , lheter det at «Vi har som formål å skape et fellesskap blant muslimer seg imellom, og ikke minst mellom muslimer og alle andre religioner og samfunn.»

Fædrelandsvennen har spurt Fahad Qureshi om Yasins uttalelser bidrar til dialog og brobygging. Vi har også spurt ham om moskeen i Kristiansand fikk god nok informasjon om Yasin.

Etter å ha svart Fædrelandsvennen skriftlig på spørsmålene, valgte Qureshi å trekke sitatene fordi han mener Fædrelandsvennen er bedragersk og løgnaktig når vi ikke nyanserer eller skriver mer om talen til Hussain Yee, som forsvarte menns rett til å slå deres koner.

Kritisk på Universitetet

Den 14. juni taler Yasin på Universitetet i Agder. Det har fått ansatte til å reagere.

— Jeg reagerer på settingen, sier Oddbjørn Johannessen som er amanuensis ved Institutt for nordisk og mediefag.

foto

— Han er en ekstremist, som også har opptrådt sammen med Al-Qaida tilhengere, han forsvarer dødsstraff for homofile - og han har kalt selvmordsbombere for frihetskjempere, sier Johannessen.

— Hadde det vært et bredere panel sammen med Yasin, ville det stilt seg annerledes. Nå legges det opp til en enveis samtale, der det kan stilles spørsmål Yasin kan svare på. Men det er ikke dialog, sier Johannessen, som mener Universitetet burde undersøke hvem som får bruke Universitetet som talerstol.

— Jeg er ikke tilhenger av sensur, men i slike settinger bør det være motdebattanter. Da hadde det vært helt ok, sier Johannessen.

Dialog

Ved Universitetet var man ikke forberedt på at møtet 14. juni skulle bli kontroversielt.

— Vi fikk en forespørsel fra to muslimske studenter som ønsket et lokale til et dialogmøte mellom muslimske og andre trossamfunn. Temaet skal være livets begynnelse og slutt. De ønsket også deltakelse av folk fra andre religiøse samfunn, sier Universitetsdirektør Tor Ågedal.

foto

— Så hvis hovedtaleren mener Aids er laget i USA og at vestlige stater står bak bombingen av World Trade Center?

— Skal man ha et dialogmøte, nytter det ikke med slike uttalelser. Men vi driver ikke forhåndssensur. Vi leser heller ikke gjennom taler på forhånd. Her leier vi kort og godt ut lokaler til et formål som virket legitimt for oss, sier Ågedal.