LILLESAND: Etter kommune— og fylkestingsvalget høsten 2011 har Arne Thomassen fremstått som en mer og mer sentral politiker i landsdelen. Bare i vår region er Thomassen med i nærmest alle de overordnede råd og utvalg som finnes.

— Som ordfører mener jeg vi har et overordnet ansvar for å se hele regionen under ett, ikke bare egen kommune. Det er viktig å være aktiv, det er viktig at noen tar et ekstra løft og at dette går på rundgang.

Vi treffer Arne Thomassen på telefon fra Italia, han er på tur med noen fra Knutepunkt Sørlandet. De ser på en organisasjon som driver etter samme prinsipper som behandlingssenteret Jegersberg gård bygger på.

— Jegersberg er et godt eksempel på at samarbeid fører til et bedre tilbud. Et slikt løft hadde ikke de små kommunene klart alene, sier Thomassen.

Tenkte slik selv

Thomassen er inne i sin tredje periode som ordfører, og hans rolle blir stadig mer sentral.

— Jeg forstår tildels at Arvid Grundekjøn stiller disse spørsmålene. For ni år siden stilte jeg samme spørsmål selv. Er alle disse møtene nødvendige?

— I dag vil jeg svare ja, sier Thomassen.

— Det er viktig å ha møteplasser, viktig at vi sammen drar denne regionen fremover. Hvis vi sitter rolig i hver vår kommune, vil det gå dårlig for landsdelen.

— Gjennom samarbeid har vi utviklet regionen, også på tvers av fylkesgrenser og kommunegrenser, universitetet er et slikt eksempel, sier Thomassen. Utviklingen av Sørlandsparken på tvers av de samme grenser er et annet eksempel. Uten samarbeid og møter mellom Bjarne Ugland, Jan Oddvar Skisland og meg hadde vi aldri fått dette til.

Sammenslåing

— Jon P. Knudsen ved UiA mener en fylkessammenslåing og kommunesammenslåinger vil redusere behovet for møter og øke effektiviteten?

— Når det gjelder fylkessammenslåing støtter jeg Knudsen, det kjenner alle til, men den kampen skal vi ikke ta om igjen nå. Jeg mener nok også at vi bør diskutere om kommuner som har under 5 000 innbyggere bør slå seg sammen. De blir rett og slett for små. Jeg har jo tatt meg den friheten å foreslå å slå sammen Lillesand, Birkenes og Iveland. Det vil bli en perfekt kommune, med rundt 17 000 innbyggere.

- Hvorfor ikke slå sammen alle kommunene i Kristiansandsregionen?

— Det blir ikke aktuelt. Det er ikke noe tema for Lillesand og Søgne for eksempel.

Som man ser i oversikten over råd og utvalg på fylkesnivå og regionnivå, sitter Arne Thomassen sentralt plassert. Noen sammenligner han nå med den posisjon Arne Rettedal hadde i Stavangerregionen da de bygde seg opp som Norges oljehovedstad. Rettedal ble da også kommunalminister i regjeringen Willoch 1981 til 1986. — At jeg nå sitter så sentralt er litt tilfeldig, det er ikke slik at alt dette er planlagt. Det er Lillesands tur å ha ledervervet i Knutepunktet, om ett år overtar Søgne og Aase Severinsen. I KS styrte Torhild Bransdal, men da hun ble valgt inn i hovedstyret ble vi enige om at jeg overtok lokalt. Slik sett er noe av dette litt tilfeldig.

Bevisst valg

— Men jeg innrømmer at det har vært et bevisst valg at jeg skal bruke mye tid på politikken i denne perioden, det har jeg tenkt nøye igjennom.

- Er noen av disse vervene lønnede?

— Ja, jeg får rundt 100 000 kroner i året for å lede KS Agder i tillegg til ordførerlønnen. De øvrige vervene følger ordførerrollen og lønnes ikke ekstra.

- Nå foreslår dere å etablere enda en møteplass, Sørlandstinget. Hva tenker du om det?

— Sørlandstinget er en kjempegod ide, vi ser et stort behov for en møteplass der både kommunepolitikere, fylkespolitikere og stortingsrepresentanter møtes. Det tror jeg vil bli en forenkling, i dag er det mange som enkeltvis møter stortingspolitikerne våre.

— Jeg tror ikke dette er bortkastet tid, det er min erfaring, avslutter Thomassen.

Her er de andre møtegjengangerne:

Nok møter: Ordfører Arvid Grundekjøn (H) tviler på behovet for en ny møteplass for politikere. Han vil heller møte dem når det er konkrete saker som skal løses. Foto: Reidar Kollstad

Arvid Grundekjøn (H) , ordfører Kristiansand: 9.– Det finnes ingen grenser på hvor ofte vi ordførere skal møtes. De samme folkene diskuterer de samme sakene. Jeg er usikker på hva vi får ut av alle disse møtene.

TerjeDamman.jpg

Terje Damman (H) , fylkesordfører Vest-Agder: 8.– Det er lett å finne mange råd og utvalg hvor politikere møtes. Men det er problematisk å fremstille dette som en mengde arenaer en treffes på. Her må en konkret se på hvem som er valgt til de ulike fora.

BjørgulvSverdrupLund.jpg

Bjørgulv Sverdrup Lund (H) , fylkesordfører Aust-Agder: 8.– Det er hektisk møtevirksomhet, men som politiker får man ikke til noe særlig alene. Man må innfinne seg med at å møte andre politikere er en del av jobben.

runden.jpg Foto: Vegard Damsgaard

Toril Runden (Ap) , fylkestingsmedlem. Vest-Agder: 6.– Møtevirksomheten kan virke overveldende. Men det er forskjellige organer som håndterer ulike spørsmål. Vi bør være oppmerksomme og prøve å begrense antall møter.

bransdal.jpg Foto: Kjartan Bjelland

Torhild Bransdal (KrF) , ordfører Vennesla: 6.– Jeg er ikke opptatt av mengden møter, men innholdet. Kvalitet er viktig. Det blir spennende å se hvordan nye Sørlandstinget utvikler seg.

JohnnyGreibesland.jpg

Johnny Greibesland (Sp) , ordfører Songdalen: 5.– Det blir mange møter, men det er en del av jobben. Det er positivt å møte ordførerkolleger og stortingsrepresentanter. Det styrker samarbeidet i Agder.

AaseSeverinsen.jpg

Aase Severinsen (H) , ordfører Søgne: 5.– Jeg har ingen motforestillinger til Sørlandstinget. Det kan bidra til bedre samarbeid på tvers av fylkesgrensa.

Gro-AnitaMykjåland.jpg

Gro-Anita Mykjåland (Sp) , ordfører Iveland: 5.– Vi ordførere møtes ofte, men da er agendaen allerede satt. Jeg har stor tro på Sørlandstinget, for der setter vi dagsorden selv.

ArildWindsland.jpg

Arild Windsland (H) , ordfører Birkenes: 4.– Vi ordførere har ikke for mange møter. Det er viktig at vi legger felles føringer. Ofte er vi ordførere bare deltakere i råd og utvalg, men på Sørlandstinget setter vi dagsorden.

Forklaring til utvalget:

Som ordfører i en knutepunktkommune vil du automatisk stille i fire av de elleve råd og utvalg vi nevner. Vi har tatt med fylkesordføreren i Aust-Agder fordi han er tett integrert i samarbeidet, noe antall råd og utvalg han sitter i viser.

Det er også en rekke andre politikere utenfor knutepunktet som i dette samarbeidssystemet veves tett sammen. Vi kan nevne at blant annet Grimstad-ordfører Hans Antonsen, Bygland-ordfører Leiv Rygg, Åseral-ordfører Oddmund Ljosland og Kvinesdal-ordfører Odd Omland treffes i fem av disse møtepunktene.