KRISTIANSAND : Det er blitt påvist funn av insektet både i år og i fjor i Aust-Agder, og nær grensa til Vest-Agder, skriver NRK Sørlandet på sin nettside. Dette har viltforvaltningen vært forberedt på.

— Vi har lenge visst at hjortelusflua er på vei. Den vandrer jo gradvis nærmere fylket vårt, og er påvist flere steder i Aust-Agder. Nylig ble den funnet på felt elg i Birkeland. I Lillesand ble det gjort funn i fjor, så vi vet at den er her, sier Tor Punsvik, viltforvalter hos fylkesmannen i Vest- Agder.

Tor Punsvik

Gradvis regner de med at hjortelusflua vil bli et økende problem.— Vi frykter jo selvsagt at den også er i Vest-Agder. Det er ikke bekreftet i form av noe konkret funn ennå, og derfor ønsker vi at folk skal melde fra dersom de ser noe til den, understreker Punsvik og henviser til folkehelseinstituttets nettside, flattogflue.no, for registrering av funn.

Ufarlig for mennesker

Mot hjortelusflua er det ingen hjelp i myggmidler. Det eneste som gjelder er å plukke den av seg så fort som mulig.

— Den kaster vingene når den har etablert seg på vertsdyret, og vil da ikke ha noen mulighet til å sette seg på andre mennesker eller dyr, forteller Punsvik.

Han kan imidlertid forsikre om at det enda ikke er påvist at den er farlig i noen form for mennesker.

— Ut i fra det vi vet er det ikke farlig sykdomsmessig for mennesker å bli bitt av insektet. Det vi vet er at det gjør vondt og gjerne klør i lang tid etterpå, understreker han.

Folk som går i skogen vil nok måtte regne med å møte på hjortelusflua . Da kan det være lurt å ha med seg en kam forteller viltforvalteren.

— Den setter seg gjerne i hår og skjegg. Derfor er mitt tips at folk tar med seg kam når de er på tur slik at de kan få kjemmet dem bort. Det er kanskje ikke det vanligste å ha med seg i sekken, men kan komme godt med, forteller han.

Kan drepe hjortedyrene

Selv om den ikke er farlig for mennesker, kan den bli veldig farlig for hjortedyrene.

— Hjortedyrene kan bli hardt rammet dersom de blir bitt av mange hjortelusfluer. Dette har vi sett flere tilfeller av på Østlandet. Hjortelusflua suger blod, og angrep fra mange fluer vil kunne svekke dyrene, sier Punsvik.